Türkiye Maden İşçileri Sendikası'ndan açıklama

Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada 19 işçinin yaşamını yitirmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Bursa'da meydana gelen göçükle ilgili bir açıklama yayımladı. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, olayın Türkiye Maden İşçileri Sendikası camiasında derin bir üzüntü yarattığı ifade edildi.

Türkiye'de temel sorunun, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının tam sağlanmaması, denetim ve yaptırım etkisizliği olduğu belirtildiği açıklamada, Türkiye'nin iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa'da birinci sırada yer aldığı kaydedildi.

İş kazaları açısından en riskli iş kolu olan yer altı maden ocaklarında önlemlerin eksiksiz alınması gerektiğine işaret edilen açıklamada, özel sektör maden işletmelerinde önlemlerin maliyet unsuru olarak göz önüne alındığı ve yeterince uygulanmadığı belirtildi.

Açıklamada, ''Maden ocaklarında iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu olan teknik nezaretçi, ücret ve iş akdi açısından iş yeri sahibine bağımlıdır. İş verene ücret ve iş akdi acısından bağımlı olan bir sorumlunun önce üretim değil, önce insan anlayışıyla hareket edip, işverenden üretimi durdurması ve işçilerin tahliyesini istemesi ne kadar gerçekçi bir beklenti olabilir? Zaten ülkemizde de bu gerçekleşmemektedir. Ocağın grizulu ve riskli olduğunu patlamadan ve onlarca madenciyi diri diri toprağın altına gömdükten sonra öğrenebilmekteyiz" ifadeleri yer aldı.

Sürekli, etkili denetim ve sağlıklı güvenli iş ortamları sağlamak için nezaretçinin iş akdi ve ücret açısından işverene bağımlığı sona erdirilmesi gerektiği, nezaretçinin sürekli ocakta bulunması sağlanması gerekliliği vurgulandı.
(soL - Haber Merkezi)