Türk Metal MESS ile anlaştı

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 120 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

Türk Metal Sendikası tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, 120 bin metal işçisini kapsayan sözleşmenin 1 Eylül 2010 tarihinden geçerli olmak üzere imzalandığı belirtildi.

İmzalanan sözleşmede, sendika üyelerinin sosyal yardımlarında ilk altı ayda yüzde 10 ve yüzde 15 arasında, ayda işyeri ortalama saat ücretlerinde ise yüzde 5,35 oranında ücret artışı sağlandığı bildirildi. Ücret zammının, her işyerinin ortalaması dikkate alınarak yüzde 5,35'in Türk Lirası karşılığı olan rakam üzerinden seyyanen ücretlere ilave edileceği kaydedildi.

"Türkiye'nin en iyi sözleşmesi"
Türk Metal, içinden geçilen dönemde Türkiye'nin yine en iyi sözleşmesini imzaladıklarını iddia etti: "Her zaman olduğu gibi bu dönemde de Türkiye'nin en iyi sözleşmesini imzalamanın onurunu yaşayan Türk Metal Sendikası, alınan bu refah payı ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden zaferle çıkmayı başarmıştır."

Türk İş-Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Pevruk Kavlak imzalı açıklamada, sözleşmenin ile ilgili şunlar kaydedildi:

"Türk sanayinin omurgası olan otomotiv ve metal sektöründe imzalanan bu sözleşme, iş barışı ve endüstriyel barış açısından önem arz ettiği gibi hem metal sektöründe hem de Türk işçi hareketinin bundan sonra da imzalayacağı diğer sözleşmelere rehber olacaktır. Aynı zamanda metal iş kolunda faaliyet gösteren gücü zayıf olan diğer sendikaların imzalayacağı sözleşmelerin de önünü açacaktır.

Toplu iş sözleşmesinin bayram arifesinde imzalanması, metal işçisine ve ailesine çifte bayramı bir arada yaşatırken, elde edilen zafer üyelerimizin arasında büyük bir coşku ve sevinçle karşılanmıştır."
(soL-Haber Merkezi)