Türk-İş mektubuna AB'den yanıt

Türk-İş'in mektubuna gelen yanıtta Avrupa Komisyonu, Türk yetkililerden mevcut mevzuatın değiştirilmesini ve sendikal hakların tam kullanımının garanti altına alınmasını sağlayacak değişikliklerin hayata geçirilmesini talep ettiğini belirtti.

soL (HABER MERKEZİ) Türk-İş'in bir süre önce sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi nedeniyle Avrupa Komisyonu'na gönderdiği mektuba yanıt geldi.

Orman İdaresi, belediyeler ve ÇAYKUR'da işçilerin sendikalarından istifa etmeye zorlanmaları gibi, hükümetin sendikal hakların kullanımını kısıtlama ya da yönlendirme girişimleri karşısında Türk-İş, gelişmeleri Avrupa Komisyonu'na aktarmıştı.

Avrupa Komisyonu'ndan Türk-İş'e gönderilen yanıtta, yetkililerden, ''Türkiye'de sendikal hakların kullanımı ile ilgili ilgili olarak mevzuatın değiştirilmesi, AB standartlarına ve ilgili ILO sözleşmelerine uygun olarak tam sendikal haklara saygı duyulmasının garanti altına alınmasının'' talep edildiği belirtildi.

Sendikal haklar AB'ye havale
Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Masası Başkanı Christian Danielson, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel'e gönderdiği yanıtta, ''Katılım sürecinin bir parçası olarak bu konuları Türk yetkilileri ile uygun olan tüm düzeylerde görüşüyoruz ve kendilerinden Türk mevzuatını değiştirmelerini ve AB standartlarına ve ilgili ILO Sözleşmelerine uygun bir şekilde tam sendikal haklara saygı duyulmasını garanti altına almalarını talep ettik. Bu, özellikle hem özel hem kamu sektöründe örgütlenme hakkını, grev ve toplu pazarlık hakkını içermektedir'' dedi. Danielson, hükümetten konuyla ilgili açıklama istediklerini de belirtti.

Türk-İş'in umudu Avrupa'da ama...
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, konfederasyona bağlı sendikaların örgütlü olduğu orman işletmeleri, belediyeler ve ÇAYKUR gibi kamu iş yerlerinde işçilere sendika değiştirmeleri yönünde baskı uygulanmasını birçok uluslararası kurum ve kuruluşla paylaştıklarını söyledi.

Türkel, sendikal hak ve özgürlüklere saygı duymayan, sendikasızlaştırmanın, kayıt dışının teşvik edildiği ve örgütlemenin yasal düzenlemeler ve baskılarla kısıtlandığı hiçbir ülkenin AB üyesi olamayacağı yolundaki açıklamaları, Türkel'in AB ülkelerindeki mevcut çalışma koşullarını yakından takip etmediği yorumlarına neden oldu.

Göçmen işçilerin üzerinde yükselen kayıt dışı sektörlerin hızla büyüdüğü ve en temel çalışma ve sosyal güvenlik haklarının yitirilmekte olduğu Avrupa Birliği'nden hükümete gelecek uyarının, işçi mücadelesine ön açmasının mümkün olmadığı değerlendirmeleri yapılıyor.