Turizm çalışanları sendikaya kavuştu

Kuruluşunu 31 Mayıs 2011’de tamamlayan ve genel merkezi Antalya’da olan Devrimci Turizm İşçileri Sendikası, turizm çalışanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi için ILO'nun hazırladığı sözleşmeye Türkiye’nin de imza atması çağrısında bulundu

27 Mayıs’ta verdikleri kuruluş dilekçeleri 31 Mayıs 2011’de onaylanan Devrimci Turizm İşçileri Sendikası basın toplantısı yaptı. Kuruluş dilekçelerinde genel merkez örgütlenmesini Antalya olarak belirten sendikanın İzmir ve İstanbul’da da şube örgütlenmesinin olacağı bildirildi. Sendika Başkanı Mustafa Safvet Yahyaoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerinin düzenlediği basınla tanışma toplantısında, sendikanın hedefleri ve çalışma programları hakkında bilgi verildi. DİSK’e bağlı OLEYİS Sendikası’nın Hak-İş’e katılmasıyla birlikte turizm kolunda meydana gelen boşluğu daha güçlü bir şekilde doldurma gayesi taşıdıklarını açıklayan Yahyaoğlu, DİSK’in onayı ve desteğini aldıklarını ifade etti. Yahyaoğlu sendikalarının DİSK’e üyeliğinin Ocak 2012 yapılacak Genel Kurul toplantısında gerçekleşeceğini duyurdu. Yahyaoğlu, Devrimci Turizm İşçileri Sendikası olarak ilk eylemlerini de 27 Eylül’de kutlanacak Dünya Turizm İşçileri Günü’nde gerçekleştireceklerini söyledi. Yahyaoğlu, ILO'nun (Birleşmiş Milletler Dünya Çalışma Örgütü) hazırladığı sözleşmeye Türkiye’nin de imza atması çağrısında bulundu.

Turiste cennet, işçiye cehennem
1000 otel ve 500 bin turizm çalışanı ile Antalya’nın ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olması nedeniyle genel merkez örgütlenmelerini Antalya’da oluşturduklarına işaret eden Devrimci Turizm İşçiler Sendikası Genel Başkanı Mustafa Safvet Yahyaoğlu, turizm iççilerini örgütlü işçiler haline getirene kadar mücadelelerine devam edeceklerini duyurdu. Turizm cenneti olan Antalya’nın iş güvencesiz, ucuz iş gücü ile çalışanlar için turizm cehennemi olduğuna vurgu yapan Yahyaoğlu, Antalya’nın turizm sektöründe ülke ekonomisine sağladığı 30 milyar dolara yakışır bir emek tabanına kavuşması gerektiğini kaydetti. İzmir ve İstabul’da şube örgütlenmesi oluşturacaklarını belirten Yahyaoğlu, DİSK’in Başkanlar Kurulu’ndan kurulmaları ve desteklenmeleri yönünde karar çıktığını hatırlatarak, Ocak 2012’de DİSK üyelik kabullerinin yapılacağını ifade etti.

İlk eylem 27 Eylül’de
ILO (Birleşmiş Milletler Dünya Çalışma Örgütü)’nun ‘172 Sayılı Turizm İşçilerini Çalışma ve Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi’ sözleşmesi hazırlayarak tüm dünya ülkelerine sunduğuna dikkat çeken Yahyaoğlu, Türkiye’nin de bu sözleşmeye imza atması çağrısında bulundu. Türkiye’nin 20 yıldır bu sözleşmeye imza atmadığını kaydeden Yahyaoğlu, 27 Eylül Salı günü saat 12’de Güllük PTT önünde bu konuya dikkat çekmek için imza toplama kampanyası ve basın açıklaması yapacaklarını belirtti. Turizm çalışanlarını ve emek dostlarını 27 Eylül’de AKM Aspendos Salonu’nda yapılacak olan Tolga Çandar konserine davet eden Yahyaoğlu’nun basınla sohbet toplantısına Yönetim Kurulu Üyeleri Muzeffer Koç, Musa Erdem, Osman Kundakçı, Günay Yılmaz, Aziz Demiralay ve Burhan Kayaoğlu da eşlik etti.

(soL - Antalya)