TÜDEF: Yasa dışı zamlar yoksullaştırıyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, aybaşında doğal gaza yapılan zammın ''yasaya aykırı'' olduğunu vurgularken, zamla birlikte, tüketicinin yaşamının daha da çekilmez hale geleceğini, yoksulluğun ve olumsuz ekonomik koşulların daha da ağırlaşacağını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) TÜDEF Başkanı Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, TÜDEF olarak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK), doğal gaz zammı kararına karşı ''YPK kararının iptali ile yürütmenin durdurulması talebiyle'' dava açtıklarını hatırlattı. Çetin, doğal gaza zam yapılmasını öngören kararın, ''yetki, şekil, sebep, amaç ve konu unsurları yönünden yasaya aykırı'' olduğunu savundu.

Çetin, açıklamasında doğal gaza 1 Ocak 2008'den itibaren konutlarda yüzde 7,4, sanayide 8,3 oranında zam yapıldığını, 1 Haziran 2008 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda 7,4, sanayide 8,3 oranında ikinci kez artış yapıldığını kaydetti. En son 1 Ağustos 2008'den itibaren de üçüncü kez konutlarda yüzde 16,88, sanayide yüzde 18,77 zam yapıldığını belirten Çetin, ''Fiyat artışının maliyet bazlı fiyat uygulama yönteminden kaynaklandığını" ifade etti. Çetin, bu durumun temel nedeninin maliyetlerdeki artıştan ziyade IMF'ye 28 Nisan 2008 tarihindeki niyet mektubunda verilen sözler olduğunu dile getirdi.

Bu yılbaşından beri doğal gaza konutlarda toplam yüzde 33,6, sanayide ise toplam yüzde 35,6 oranında zam yapıldığına dikkat çeken Çetin, son zamla birlikte OECD ülkeleri içinde en pahalı doğal gazın Türkiye'de kullanılmakta olduğunu söyledi. Bu fiyat artışının, doğal gaz ve elektrikle üretilen tüm mal ve hizmetlere zincirleme zam yapılmasına neden olacağını belirten Çetin, elektriğin yüzde 80'e yakınının doğal gaz çevrim santrallerinden elde edilmekte olduğunu hatırlattı. Çetin açıklamasında "Bu durum tüketicinin yaşamını daha da çekilmez hale getirecek, yoksulluk ve olumsuz ekonomik koşullar daha da ağırlaşacaktır" ifadelerine yer verdi.