THY’de toplu iş sözleşmesinin kaderi 305 işçinin işe iadesine bağlı

THY ile AKP’nin yaptığı işbirliği çerçevesinde grev hakları gasp edilen ve yasadışı grev yaptıkları iddiasıyla işten çıkarılan 305 havayolu emekçisinin direnişi 214 günü geride bıraktı. Önümüzdeki günlerde başlayacak THY A.O 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin kaderi ise 305 işçinin işe iadesine bağlı.

AKP hükümeti ile işbirliği yapan THY yönetiminin keyfi bir düzenlemeyle önce grev yasağı getirip işten attığı ardından yasağı kaldırılmasına rağmen işe iade edilmeyen THY emekçileri direnişi devam ediyor.

Yasadışı grev yaptıkları iddiasıyla işten çıkarılan havayolu emekçileri, açtıkları işe iade davalarını bir bir kazanıyor. İşe iade kararlarıyla hukuki mücadelede önemli kazanımlar elde edilirken, THY Yönetimi ise mahkeme kararlarını temyiz için Yargıtay'a taşıyor.

Konuyla ilgili Hava-İş sendikası tarafından yapılan açıklamada, demokrasi ayıbı grev yasağını 5 ay sonra kaldıran siyasi iradeye, bu nedenle iş sözleşmeleri feshedilen işçilere yapılan haksızlığı da ortadan kaldırma ve 305 THY işçisinin işe geri alınması çağrısında bulunulmuştu.

THY’de 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi süreci başladı
Öte yandan, THY A.O. işletmesinde 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili olarak Hava-İş sendikası, Çalışma Bakanlığı’nca yetkili kılındı. THY Yönetimi’nin itiraz etmediği yetki kararı neticesinde Hava-İş sendikası, üyelerinin katılımıyla taleplerini belirlemek üzere bir anket çalışması başlattı.

Bir önceki toplu iş sözleşmesi döneminde havayolu emekçilerinin uğradığı sabotajın anımsatıldığı anket metninde, aslında tüm bu saldırı ve sabotajların hedefinde havayolu emekçilerinin kazanılmış, sendikal örgütlülükten kaynaklanan hakları olduğuna dikkat çekildi.

Yetki belgesinin tebliğinden itibaren 15 gün içinde Hava-İş’in işvereni toplu iş sözleşme görüşmelerine çağıracağının kaydedildiği anket metninde, toplu sözleşme görüşmelerinde öncelikli maddenin haksız yere işten çıkarılan 305 işçinin işe iadesi olduğu dile getirildi.

En son 26 işçinin işe iade kararı almasından sonra Hava-İş tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edilmişti:

“Acımasızca iş sözleşmeleri feshedilen 305 THY A.O ve THY Teknik A.Ş işçisinin bu haksızlığa karşı direnişleri sürerken hukuk da işverence yapılan fesihleri haksız bulunarak işe iadelerine karar verdi. THY A.O. Yönetimini bir kez daha uyarıyoruz. Gelin bu şirketlerde bozulan iş barışı ve huzurunu tesis edelim. Bu haksızlığı sona erdirelim. Önümüzdeki günlerde başlayacak THY A.O 24. Dönem toplu iş sözleşmesinin kaderi de buna bağlı olacaktır.”

THY emekçileri bu hafta Şirinevler Meydanı’nda
Halen 214 gündür Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş bölümünde işe dönüş mücadelesi veren, direnen THY işçileri, THY’nin işçileri işsiz bırakan bu politikasını kınamak, işten çıkarılan işçilerin geri dönüşünü talep etmek için bu hafta Şirinevler Meydanı’nda olacak.

Her cumartesi günü saat 14.00-15.00 arasında THY Taksim bilet satış bürosu önünde yapılan oturma ve protesto eylemi bu bölgenin yaya trafiğine kapatılması nedeniyle bu hafta Şirinevler Meydanı’nda 29 Aralık Cumartesi saat 14.00-15.00 arası yapılacak.

(soL- Haber Merkezi)