THY acıkmayan, konuşmayan pilot arıyor!

THY Yönetimi, “kokpitte yemek yerken içeri alınan yolcuları aşağı indirdiği” gerekçesiyle Kaptan Pilot Bahadır Altan’ın iş akdini feshetti. Hava-İş Sendikası Altan’ın yönetmeliğe uygun davrandığını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Hava-İş Sendikası'ndan yapılan basın açıklamasında, olaydan sonra durumu resmi kaptan raporu ile bildiren Altan'ın diğer şahitlerin görüşleri beklenmeden iş akdinin fesh edildiği belirtildi. Sendika, yönetmelikteki kurallara uyduğu halde görevine kuralsızca son verilen temsilcisi adına, sendikal ve yasal haklarını sonuna kadar kullanacağını bildirdi.

Skandalın gerçek yüzü
Hava-İş Sendikası'nın basın açıklamasında yer alan bilgilere göre, geçen hafta TK 127 seferi için Ankara'ya 20 dakika gecikmeyle iniş yapan Kaptan Pilot Bahadır Altan, 5 dakika yemek molası vererek yolcu hizmetlerinden bunu duyurmasını istedi. Gecikme sonrasında zaman kazanmak için yemek siparişlerini iniş yapmadan önce veren Altan'ın tamamen THY talimatlarına göre davrandığı, ayrıca uçak yerde iken APU (Havalandırma ünitesi) çalıştırılmadığından yolcu alımına da onay vermediği belirtildi. Ancak, THY Uçuş Operasyon El Kitabı'na göre "Kaptan veya temsilcisi tarafından onay verilmedikçe yolcu alımı başlayamaz" kuralına rağmen, yolcu hizmetleri VIP yolcularını uçağa gönderdi. Sendika açıklamasında, yolcu hizmetleri memurunun ifadesinde de durumun bu şekilde anlatıldığını belirtti. Ayrıca 2. Pilotun da kaptan adına yolcu onayı vermediğinin yine ifadelerden ortaya çıktığı açıklandı.

"Uçaktan kimse indirilmedi"
Açıklamaya göre, uçağa onaysız gönderilen VIP yolcularını gören Kaptan Bahadır Altan onları kapıda karşılayarak yolcu alımı için henüz onay vermediğini, bu konuda şirket içi bir iletişimsizlik olduğunu özür dileyerek açıkladı. Ekibinin yemek molasında olduğunu ve uçak içinin çok sıcak olduğunu belirten Altan, kurallara uygun bir şekilde, çok kısa sürede yolcu alımına başlanacağını, daha konforlu bir ortam olarak VIP aracında beklemelerinin daha iyi bir çözüm olacağını belirtti. Yolcuların bu konuda kaptanın çözümüne uydukları ve itiraz etmedikleri de açıklamada yer aldı. Kaptan Pilot Altan ayrıca, VIP yolcularının tekrar taşıma zorluğu çekmemesi için elindeki eşyaları uçağa aldırdı.

"THY'de aç pilot skandalı"
Sendikanın açıklamasında bu konuda çeşitli basın kuruluşlarında "THY'de aç pilot skandalı" başlığıyla verilen haberin gerçekleri çarpıttığına da değinilerek "haberinizde söylendiği gibi yolcu alımı olmadığından yolcular uçaktan indirilmemiştir. Böyle bir olay vuku bulmamıştır" denildi. Açıklamada ayrıca, kaptanın kurallara aykırı olarak normal yolcudan önce gönderilen VIP yolcularını kabul etmiş olması halinde, bu kez 'neden APU arızalı uçağa önce VIP yolcularını alıp diğerlerini beklettin' şeklindeki suçlanmalarla karşılaşmasının söz konusu olacağı ifade edildi.

THY İcra Kurulu'nun uyanıklığı tutmadı
Açıklamada, Ankara İstasyon Müdürü Hasan İskender'in şirket içinde kalması gereken iletişim olumsuzluğunu örtbas etmek için, VIP yolcularını kaptana karşı kışkırttığı, ayrıca kendi şirketinin kaptanı ile ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SHGM) bir de yazı yazdığı anlatıldı. Sendika, Pazartesi günü (7 Temmuz) SHGM'nin, temsilcisi kaptan pilot Bahadır Altan'ın raporu paralelinde bilgi verdiğini de aktardı. Açıklamada asıl skandalın THY İcra Kurulu'nun Bahadır Altan'ın görevine son vermesi kısmında yaşandığı belirtilerek, "THY'nin ünlü İcra Kurulu 7 Temmuz'da SHGM'ye bilgi veren sendika temsilcimiz kaptan pilot Bahadır Altan'dan savunma talep etmiş, Altan bu savunmasını aynı gün vermiştir. 9 Temmuz da ise SHGM İkinci pilotu ve Kabin Amirini dinlemek için çağırmıştır. Kabin amiri ve 2. pilotunun kaptanı doğrulayan raporları olmasına ve SHGM 9 Temmuz'da diğer şahitleri dinlemeye çağırmasına rağmen THY icra kurulu bir gün önce 8 Temmuz'da yargısız infazını gerçekleştirmiş ve Bahadır Altan'ın iş akdinin feshedilmesine karar vermiştir. Bu skandal ve önyargılı yaklaşım değil de nedir?" denildi.

Açıklamanın devamında "THY, kuralları uygulayan uçuş limitlerini aşmayan özetle meslek etiğini ve uçuş emniyetini ticari kaygılara feda etmeyen kaptanlar istemiyor. Kâr amacıyla yapılan herşeyi mübah sayan sinik bir kaptan zümresi arzu ediyor. İcra kurulunun amacı budur. Bahadır Altan'ı işten atmakla ve kaptanlara verdirdiği cezalarla bunu gerçekleştireceğini sanıyor. Ama yanılıyor. THY'de meslek onurunu, kuralları ve uçuş emniyetini hiç bir başka değere tercih etmeyecek yüzlerce pilot vardır. Ve bu haksızlığa da tepkisiz kalmayacaktır" denildi.