Tersane patronundan inanılmaz pişkinlik!

İstanbul Tuzla'da, 3 kişinin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı filika kazasının yaşandığı tersanenin kurucusu Mehmet Oyar, filikaların denenmesinde kum torbası kullanılmadığını öne sürdü: "Kum torbası falan bilmiyorum, denemede kum torbası olmaz" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Tuzla'daki Gisan Tersanesinin kurucusu Mehmet Oyar, tersanesinde geçen hafta meydana gelen "kaza" hakkında açıklamalar yaptı. Tersanedeki güvenlik önlemleri için bugüne kadar devletin istediği tüm şartları yerine getirdiklerini ve çeşitli zamanlarda yapılan denetimlerde tespit edilen eksiklikleri anında giderdiklerini iddia eden Oyar, "Yapılmadık bir şey yok, her şey yapılıyor ama kaza oluyor" dedi.

Canlı denekte ısrar
48 yıldır tersanecilik yaptığını vurgulayan Gisan Tersanesinin kurucusu Mehmet Oyar, filikaların denenmesinde kum torbası kullanılmadığını ileri sürdü ve "Kum torbası falan bilmiyorum, denemede kum torbası olmaz" diyerek, işçileri kobay olarak kullanma tutumunda israrlı olduğunu gösterdi.

Denize düşen filikada kum torbası yerine "canlı denek" kullanıldığı iddialarına karşı son derece büyük bir pişkinlikle "Deneme yapılan filikanın bağlı bulunduğu geminin 19 kişilik personel kapasitesi var. Taşeron, filikaya adamları toplamış. 19 kişi geleceği yerde 16 kişi gelmiş. Filikanın denemesi yapılmasaydı, gemi 19 kişiyle yüzecekti. Bu gemi denizde fırtınaya yakalansaydı o zaman filikaya binen 19 kişinin hepsi ölürdü" yanıtını veren Oyar'ın açıklamalarıyla, üç işçinin ölümünü kabullenilmesi hatta şükredilmesi gereken bir durum gibi sunmaya çalışması tepki çekti.

"Bizim suçumuz yok"
Oyar'ın ayrıca, "Filika Çin'den alınmış. Kayacağı kızakları Gürdesan yapmış. Loyd 'çalışır' diye onay vermiş. Bizim bir hatamız yok" açıklamalarıyla, kanuni sorumluluğunu gözden kaçırmak için çaba gösterdiği gözlendi.

Tersanelerde son yıllarda artan iş kazalarının bilgisizlikten kaynaklandığını savunan Mehmet Oyar'ın "Bizim zamanımızda böyle kazalar hiç olmazdı. Bu kazalar bilgisiz adamların tersanelerde çalıştırılmasından kaynaklanıyor. Televizyonda gördüm, adam gemide kaynak yapıyor, altında işçiler çalışıyor. Sanki kasten yapıyorlar" sözleri, tersanesinde işçilerin kâr uğruna ölüme yollamasını örtmek için nafile bir çaba olarak değerlendirildi.