Tersane işçilerinden tepki

Kocaeli’nde, UM Denizcilik firmasına ait tersanedeki taşeron firma Cihan Metal’de çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki sıkıntılarına ücretlerinin ödenmemesi de eklendi.

soL (KOCAELİ) Tuzla tersanelerindeki ölüm olayları, diğer tersanelerde yaşanan sorunları de gündeme taşıyor. Gölcük yolu üzerinde bulunan UM Denizcilik'e ait tersanede iş yapan taşeron firma Cihan Metal, 40 işçisine 4 aydır maaşlarını ödemiyor. İş sağlığı ve güvenliğine sahip olmadıklarını dile getiren işçiler, sigortalarının yatırılmadığını, kadroluların bile yarı maaşla çalıştırıldığını öne sürüyor. Kölelik koşullarında çalışmak istemediklerini ifade eden işçiler, tersane sahibi Uğur Mengenecioğlu'nun ücretlerin ne zaman verileceği konusunda açıklama yapmasını istedi.

"Paramızı vermiyorlar"

İnsanca çalışma koşullarına sahip olmadıklarına değinen işçiler, şunları kaydetti: "Türkiye'nin en iyi tersanesi olarak dillendirilen bu tersanede, insanca çalışma koşullarının hiçbirine sahip değiliz. Paramızı almak için sabah buraya geldiğimizde karşımızda polis görüyoruz. Para vermeyen tersane sahiplerinin karşısına polis çıkartılması gerekirken, haklarını arayanların karşısına polis çıkartılıyor.

4 ayda 4 yaralı
Tersanedeki iş güvenliğinin yetersiz olduğunu da anlatan işçiler ''Tuzla'daki tersaneler teftiş ediliyor, ama buraya müfettiş geldiğinde, işyerlerini kapatıp iş olmadığını söylüyorlar. Arkadaşlarımızın kolu, bacağı koptu. 4 ayda 4 işçi çeşitli yerlerinden yaralanarak sakat kaldı. Ekmek parası uğruna hayatlar yok oluyor. Kaynak yerlerinde fan olması gerekiyor ama işveren pahalı olduğunu söyleyerek almıyor. Kaynakçılar toz duman içinde sağlıklarından oluyor. İskelelerimiz eski, tamir edilip yeniden kullanılıyor. Burada herkes kelle koltukta çalışıyor. Bu yetmiyormuş gibi bir de ücretlerimiz ödenmiyor" dedi.