Tekel işçisinden büyük tepki

Konfederasyon başkanlarının toplantıdan sonra açıklama yapmamasına tepki gösteren işçiler, Türk-İş Genel Merkezi önünde “Satılmışlar buraya” sloganları attı.

KESK, Kamu-Sen, Türk-İş ve DİSK başkanlarının bugün yaptıkları toplantının ardından her zaman olduğu gibi Türk-İş Genel Merkezi önünde bir açıklama yapılmaması üzerine Tekel işçileri genel merkez önünde tepkilerini gösterdiler.

İşçilerin “Kumlu istifa”, “Kumlu buraya”, “Satılmışlar buraya”, “Kahrolsun Kumlu, işbirlikçi AKP”, “Satılmış Kumlu” sloganlarıyla protestolarının artması üzerine, Tek Gıda İş Genel Sekreteri Mecit Amaç bina önüne gelerek işçilere bir açıklama yaptı. “Biz kimseye güvenerek buraya gelmedik” diyen Amaç, “Kumlu buraya” şeklinde slogan atan işçilere “Sizin genel başkanınız Kumlu mu? Sizin sendikanız Tek Gıda-İş” dedi.

Tek Gıda-İş Sendikası yönetiminin yarın sabah Tekel işçileri ile gruplar halinde görüşme yapacağını bildiren Mecit Amaç’a işçiler “70 gün oldu” diyerek tepki gösterdiler. “Ölmek var, dönmek yok” sloganları atan işçilere Amaç’ın “(Ölmek var, dönmek yok) deyip, gidip imza atanları da biliyoruz” şeklinde yanıt vermesiyse tepkilerin büyümesine neden oldu. Bazı işçiler Amaç’ın üzerine yürümek istedi.

Bugüne kadar alınan sendikal kararların ve uygulamaların etkilerini herkesin gördüğünü söyleyen Amaç, “Biz size imza attırmayacağız. Sizin yanınızda olacağız” dedi. Tepkilerin dinmemesi üzerine Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel bina önüne çıkarak işçilere “Sizin genel başkanınız benim. Sizlerle birlikte bugüne geldik” dedi. Tekel işçilerinin 70 gündür onurlu bir mücadele yürüttüklerini ifade eden Türkel, yarın şubelerin katılımıyla konuya ilişkin kapalı salon toplantıları yapacaklarını kaydetti. İşçilerin “Neden kapalı?” sorusu üzerine ise Türkel, “Basının kamuoyunun önünde bilgi verilemeyecek şeyler vardır. Bunları üyelerimizle baş başa konuşacağız. Kimse sözünden caymadı. Siz de sözünüzden caymayın” dedi.

Tepkilerin devam etmesi üzerine “Beni öldürecek misiniz? O zaman geçeyim aranıza öldürün beni” diyen Türkel’in “Buraya geldik beraber geldik ama beni dinlemeyecekseniz, biz bildiğimizi yaparız diyorsanız o zaman yollarımız ayrılır. Size kolay gelsin” şeklindeki sözlerinin ardından genel merkez binasına girmesi işçilerin büyük tepkisine yol açtı.

Bina önünde kalan genel sekreter Mecit Amaç işçileri sakinleşmeye çağırarak yerlerinin belli olduğunu, talep edenlerle görüşebileceklerini söyledi. Amaç, “Memleketten kaçıp gideceğimiz yok. Lütfen sakin olun. Genel başkana söyledikleriniz yenilir yutulur şeyler değil. Sakinleşip yarın konuşalım” diye konuştu.

Bir süre daha genel merkez önünde Kumlu’nun açıklama yapması talebiyle bekleyen Tekel işçileri daha sonra sendika yöneticilerinin telkinleriyle direniş çadırlarına döndüler.

(soL – Haber Merkezi)