TEKEL işçisi için genel grev

Bugün 4 Şubat. 52 gündür Ankara'da direnişte olan TEKEL işçileri için bugün grev yapılıyor. Grev, TEKEL işçisinin mücadelesinde önemli bir eşik olarak görülürken, işçiler eylemlere katılımın önemli olduğuna vurgu yapıyor.

Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş, Kamu-Sen ve Memur-Sen’in çağrısı ile bugün saat 08:00 – 17:00 arasında yapılacak olan iş bırakma eylemine meslek örgütleri, siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verecek. TEKEL işçileri ile dayanışmak, emek düşmanı uygulamalara karşı çıkmak için binlerce emekçi iş bırakacak.

TEKEL işçisinin iş güvencesi ve özlük hakları için günlerdir Ankara’da sürdürdüğü direnişe toplumsal destek, bugünkü iş bırakma ile somutlanacak. AKP iktidarının TEKEL direnişini kırmaya dönük her türlü müdahalesine rağmen, işçiler kararlılıklarını sürdürürken, bugünkü iş bırakma ve eylemlerin, TEKEL işçilerinin mücadelesine ivme katması bekleniyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de kitlesel miting
İstanbul’daki miting Saraçhane Parkı’nda yapılacak. Saat 11:00’de Eminönü İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Edirnekapı Suriçi’nde buluşacak olan yürüyüş kolları, 13:00’te Saraçhane’de olacak.

Ankara’da saat 12:30’da Kolej Meydanı’nda toplanacak olan katılımcılar, Ziya Gökalp Caddesi’nde bir miting düzenleyecek. İzmir’de ise, 10:30’da Fuar Basmane kapısında toplanılarak, Konak’a yürünecek ve 12:00’de burada basın açıklaması yapılacak.

Bugünkü iş bırakma eylemi için, konfederasyonlar, meslek örgütleri, TKP, EMEP, ÖDP ve kitle örgütlerinden katılım ve destek çağrısı yapıldı.

DİSK: Üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz!
DİSK bugün yapılacak iş bırakma eylemi için yaptığı açıklamada, konfederasyonların aldığı kararın ülke çapında hayata geçirileceğini duyurdu. İstanbul’da, 12:00’de Aksaray Saraçhane Genel-İş 2. Bölge Temsilciliğinin önünde toplanılacağı ilan edilen açıklamada, Saraçhane’deki mitinge DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin de katılacağı belirtildi.

KESK: İşimiz, işyerimiz, ekmeğimiz için 4 Şubat’ta grevdeyiz!
KESK tarafından yapılan açıklamada, AKP iktidarının emekçileri bölme, örgütsüzleştirme hedefiyle hareket ettiği belirtilerek, “Bugün Ankara’da sürmekte olan TEKEL işçileri direnişi bu noktada Türkiye’nin bütün emekçileri için önemli bir sınav niteliği kazanmıştır. Hamasi sloganların ötesinde bir gerçek olarak ifade edilecek olursa bugün tüm emekçilerin yüreği TEKEL işçileri için atmakta, umutları, talepleri TEKEL direnişinde somutlanmaktadır. TEKEL direnişi emekçiler için bir nirengi noktasıdır. Direnişin kaybedilmesinin sonuçları bütün emekçiler için ağır olacaktır” ifadelerine yer verildi ve bir günlük dayanışma grevi ile TEKEL işçilerine destek olunacağı belirtildi.

Türk-İş: İşbaşı yapmıyoruz
Türk-İş tarafından yapılan duyuruda, bugün Türk-İş üyelerinin 08:00 – 17:00 arasında işbaşı yapmayarak kendilerini izinli sayacağı belirtildi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, saat 11:00’de Türk-İş Genel Merkezi’nde TEKEL işçilerine hitaben bir konuşma yapacak.

TMMOB: 4 Şubat’ta sokaklardayız!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de (TMMOB), her türlü zorluğa, siyasal iktidarın her türlü baskısına rağmen direnen TEKEL işçisi ile dayanışma çağrısı yaptı.

TMMOB’un açıklamasında, “Bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları, direnen TEKEL işçilerinin hep yanında oldu. TEKEL işçilerinin mücadelesi sadece onların mücadelesi değildir. Bu mücadele hepimizin mücadelesidir. Şimdi işine, aşına sahip çıkan TEKEL işçileri ile bütünleşerek, mücadeleyi büyütmek zamanıdır. Evet, şimdi 4 Şubat‘ta sokağa çıkma zamanıdır. Şimdi 4 Şubat‘ta TEKEL işçisi olma zamanıdır” ifadeleri yer aldı.

Hava-İş: Çalışmama hakkımızı kullanıyoruz
Türk-İş’e bağlı Hava-İş sendikası yaptığı yazılı açıklamayla üyelerini eyleme katılmaya çağırdı. Hava-İş’in açıklamasında, “4 Şubat Perşembe günü sendikamıza üye çalışanlar 08:00-17:00 saatleri arası işyerine gitmeyerek, çalışmama hakkını kullanarak, kendilerini izinli sayacaklardır. Bu saatler 07:00-15:00 vardiyasını, 08:00-17:00 normal çalışanları ve bu saatler arası uçuş görevi olanları kapsayacaktır. Tüm üyelerimizi saat 11:00'de Edirnekapı’da toplanarak Saraçhane Parkı’nda yapılacak basın açıklamasına katılmaya davet ediyoruz” denildi.

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası da (BTS) yaptığı açıklama ile, 08:00 – 17:00 arasında trenlerin çalışmayacağını duyurarak, üyelerine İstanbul’da 11:00’de Eminönü’nde buluşma çağrısı yaptı.

Sağlık örgütlerinden ortak açıklama: İnsanca yaşam için
Aralarında SES, TTB, DİSK Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve Türk Eczacıları Birliği’nin de bulunduğu 17 sağlık örgütü ortak açıklama yayınladı. Açıklamada, “Sağlık çalışanları da hem kendisi hem TEKEL işçisi, kısacası Türkiye'nin bütün çalışanları, mağdurları, işsizleri için birlikte olacağını ilan ediyor. Herkese de sesleniyor: Bütünüyle haklı, bütünüyle meşru olan ‘4 Şubat’ta birleşelim, birlikte olalım: Herkese iş için, aş için, yeterli ücret için, bugün ve gelecek güvencesi için örgütlü emek sağlıklı toplum için… İnsanca yaşam için” ifadeleri yer aldı.

Eğitim-Sen İstanbul Üniversite Şubesi: Saldırıya cevap vermek için iş bırakıyoruz
Üniversite Şubesi’nin açıklamasında, TEKEL işçileri üzerinden tüm emekçilere dönük saldırılara karşı iş bırakma eylemine katılınacağı duyurularak, 11:00’de Edirnekapı Suriçi otobüs durağında toplanılacağı belirtildi.

Eğitim-Sen, ilk ve ortaöğretimde çalışan üyelerine de eylemlere katılma çağrısı yaptı. KESK Genel Başkanı Sami Evren’de İstanbul’daki eyleme katılacak.

Bugün her yer eylem alanı
Konfederasyonların ve meslek örgütlerinin çağrısı, siyasi partilerin ve kitle örgütlerinin desteği ile bugün Türkiye eylem alanına dönecek. İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki birçok ilde de eylem ve basın açıklamaları yapılacak. Bazı illerdeki buluşma noktaları ve eylem alanları:

Adana: 11.30 İnönü Parkı (TKP, ÖDP, Halkevi ve kitle örgütleri) ve 12.00 Büyükşehir Belediyesi önü (sendikalar) toplanma ve Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyüş ve açıklama.
Gaziantep: 11.00’de Kırkayak Parkı’nda toplanma, Heykel’e yürüyüş ve basın açıklaması.
Kocaeli: 10.00’da Kocaeli Defterdarlığı önünde basın açıklaması. 13.00’te Merkez Bankası önünde toplanma, AKP İl Binası’na yürüyüş.
Bursa: 11.00 Timurtaşpaşa Kızılay Tıp Merkezi önü toplanma, 12.00 Heykel’e yürüyüş ve açıklama.
Diyarbakır: 12.00 Dağkapı Meydanı’nda buluşma ve eylem.
Mersin: 10.30 Taş Bina buluşma ve AKP İl Binası’na yürüyüş.
Van: 12.30’da Sanat Sokağı’nda basın açıklaması
Samsun: 11.00 Türk-İş ve Çiftlik Postanesi önünde toplanma, 12.00 Cumhuriyet Meydanı’nda eylem.
Trabzon: 12.30 Meydan Park’ta buluşma ve basın açıklaması.
Antalya: 09.00 Defterdarlık’ta toplanma, 11.00 Muratpaşa Camii’nde açıklama.
Denizli: 12.30 Bayramyeri’nde basın açıklaması.
Eskişehir: 13.00 Vardar İş Merkezi’nde buluşma.
Manisa: 17.00 Manolya Meydanı / Salihli: 12.30 Belediye Meydanı
Bolu: 11.00 Akbank önü basın açıklaması.
Antakya: 12.30 Ulus Alanı buluşma, yürüyüş ve basın açıklaması.

(soL - Haber)

Türkiye işçi sınıfına selâm!
Selâm yaratana!
Tohumların tohumuna, serpilip gelişene selâm!
Bütün yemişler dallarınızdadır.
Beklenen günler, güzel günlerimiz ellerinizdedir,
haklı günler, büyük günler,
gündüzlerinde sömürülmeyen,
gecelerinde aç yatılmayan,
ekmek, gül ve hürriyet günleri.

Türkiye işçi sınıfına selâm!
Meydanlarda hasretimizi haykıranlara,
toprağa, kitaba, işe hasretimizi,
hasretimizi ayyıldızı esir bayrağımıza.

Düşmanı yenecek işçi sınıfımıza selâm!
Paranın padişahlığını,
karanlığını yobazın
ve yabancının roketini yenecek işçi sınıfına selâm!

Türkiye işçi sınıfına selâm!
Selâm yaratana!

Nâzım Hikmet