Tekel işçilerinden çatıda protesto

Tekel'in özelleştirilmesinin ardından fabrikalar kapanmaya, işçiler başka yerlere gönderilmeye başlandı. Tokat sigara fabrikasında dün protesto vardı.

soL (HABER MERKEZİ) Tekel'in özelleştirilmesinin ardından, Tokat Tekel Sigara Fabrikası'ndan başka yerde görevlendirilen bir grup işçi, fabrikanın çatısına çıkarak oturma eylemi yaptı. Fabrikayı alan British American Tobacco (BAT) CEO'su bir süre önce "istemedikleri işçileri" hükümetin çıkaracağını açıklamıştı.

BAT'a 1,7 milyar dolara satılan Tekel Sigara'nın Tokat'taki fabrikasında çalışan 963 işçiden 120'si BAT firması ile anlaşarak fabrikada kalırken, yaklaşık 530 işçinin Tokat Merkez Yaprak Tütün İşletmesi'ne, 150 işçinin de Erbaa Yaprak Tütün İşletmesi'ne, 110 işçinin il dışına nakli çıkarıldı. Emekliliği gelen bazı işçiler ise emekliye ayrıldı.
Tokat Tekel Sigara Fabrikası'nda çalışan işçilere yeni görevlendirildikleri kurumlar tebliğ edilirken, Erbaa Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü'nde görevlendirilen bazı işçiler mağdur olduklarını söyleyerek aynı fabrikada çalışan eşleriyle birlikte sigara fabrikasının çatısına çıktı. Yaklaşık üç saat çatıda oturma eylemi yapan işçilere Tek-Gıda İş Sendikası Tokat Şube Başkanı Suat Karlıkaya da katıldı.

BAT hükümetle anlaştı
Tekel'in özelleştirilmesinin ardından olumsuz sonuçlar işçilere yansımaya başlarken, Tekel sigara ihalesini alan BAT'ın CEO'su Paul Adams, verdiği bir röportajda, "istemedikleri işçileri" hükümetin çıkarması yönünde hükümetle anlaştıklarını açıklamıştı. Adams verdiği röportajda "Orada hükümetin hazırladığı anlaşma şekline göre biz sadece varlıkları alıyoruz. Önceden olduğu gibi biz işçileri almıyoruz. İstemediğimiz insanlar, istemediğimiz sayılardaki çalışanları, hükümet çıkaracak ve işten çıkarmayla onlar ilgilenecek. Bu yüzden bu iyi bir anlaşmaydı" şeklinde konuşmuştu. Ayrıca, BAT, Ballıca Sigara Fabrikası'nın dışındaki tüm sigara fabrikalarını kapatma kararı aldığını açıklamıştı.