TEKEL işçileri Sakarya Meydanı'nda

TEKEL işçileri çeşitli engelleme girişimlerinin ardından Sakarya Meydanı'nda oturma eylemine başladı.

Binlerce TEKEL işçisi ve onlara destek veren demokartik kitle örgütleri, siyasi partiler ve Ankaralılarla birlikte Sakarya Meydanı'nda oturma eylemine başladılar.

Sabah saatlerinden bu yana çeşitli engellemelerle karşı karşıya kalan TEKEL işçilerinin bulunduğu meydana Ankaralıların yoğun desteği gözleniyor.

Provokatörler bulunamadı
TEKEL işçilerine yasa dışı eylem yaptıkları gerekçesiyle iki kez müdahale eden polis, işçiler Sakarya Meydanı'na girdiklerinde de işçileri tehdit etmiş ve eylem alanında provokatörlerin bulunduğunu iddia etmişti. Polis sık sık esnafa seslenerek kepenkleri kapatmalarını söylemiş, ellerinde molotof kokteyli olan provokatörlerin esnafın malına zarar vereceğini iddia etmişti.

İşçilere yönelik yapılan anonslarda, ciddi ihbarlar aldıklarını eylemin karışacağı ve herkesin zarar göreceği söylenmişti.

"Eylem kararı greve dönüşmeli"
Meydana gelen KESK Genel Başkanı Sami Evren, Tekel işçilerinin, ''bütün engellemelere karşın kararlılığını ve haklılığını bir kez daha ortaya koyduğunu'' belirterek, ''Konfederasyonların aldığı 26 Mayıstaki genel eylem kararını genel greve dönüştürmeliyiz'' dedi.

Evren, ''İktidar demokratik olsaydı polisle işçileri önlemeye çalışmazdı. Konfederasyonların aldığı 26 Mayıs'taki genel eylem kararını genel greve dönüştürmeliyiz. Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız''dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Ankara'da bugün sıkıyönetim koşulları gibi bir uygulamanın yaşandığını belirterek, haklarını arayan işçilerin kendi evleri olan Türk-İş'in önüne geçmelerinin engellendiğini belirtti. Tekel işçilerinin başlattığı mücadelenin tüm işçi sınıfının mücadelesi haline geldiğini dile getiren Çelebi, "Şimdi de özgürlük, demokrasi adına Anayasa değişikliği yapıyorlar. Demokrasi anlayışları bu. Ya buna teslim olacağız ya da direneceğiz. 1 Mayıs'ta en geniş kitlelerle sesimizi en gür şekilde çıkarmalıyız. 26 Mayısta genel eylemi, genel grevi ortaya koymamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel konuşmasına ''Bugün, işçilerin evlerine konulmadığı ibretlik bir gün olarak tarihe geçecektir'' sözleriyle başladı. Danıştay kararı sonrası eyleme ara verdiklerini ve 1 Nisanda evleri olan Türk-İş önünde bir araya geleceklerini açıkladıklarını anımsatan Türkel, belirleyecekleri eylem takvimini yarın açıkladıktan sonra, geldikleri illere döneceklerini belirtti.

Türk-İş Genel Merkezi önüne gitmelerinin engellenmesini eleştiren Türkel, ''Demokrasinin 'd'sinden nasibini almayan kimi yöneticiler ibretlik bir kararla dünya tarihinde ilk defa işçileri evlerine koymamak için barikat kurdular. İşçilerin evine gelirken, kimseden izin almadık, almayız da. Bu kararı veren kimse, işçi sınıfı, Türk-İş topluluğu ve Tekel işçileri adına kınıyorum. Biz kimsenin malına göz dikmedik. Hukukumuzu korumak için konfederasyonumuzun misafiri olmak için ve yeni eylem sürecini başlatmak için geldik. Bugün işçilerin evlerine konulmadığı ibretlik bir gün olarak tarihe geçecektir. Biz, bize yakışan demokratik, şiddetten uzak, kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
(soL - Haber Merkezi)