TEKEL işçileri Maliye Bakanlığı'nda

TEKEL işçileri'nin Maliye Bakanlığı'nda gerçekleştirdiği görüşmenin sonucu saat 16.30'da Türk-İş önünde yapılacak açıklama ile duyurulacak. Bu arada çeşitli illerden TEKEL işçileri Ankara'ya gelmeye devam ediyor.

Özlük haklarının gasp edilmesine karşı birçok ilden Ankara'ya gelen TEKEL işçilerinin direnişi 4. gününe girdi. İşçi temsilcileri ve Tek Gıda-İş sendikası şube yöneticilerinden oluşan bir heyet şu anda Maliye Bakanlığı'nda bir görüşme gerçekleştiriyor.

İşçiler çarşamba günü Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve Devlet Bakanı Hayati Şimşek ile görüşmüşler, ancak olumsuz yanıt almaları sonucu "eylemlere devam" demişlerdi.

Şu anda sürmekte olan görüşmenin birazdan sona ermesi ve görüşmenin sonucunun Türk-İş Genel merkezi önünde yapılacak bir açıklama ile tüm işçilere ve kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Diğer yandan, dünkü saldırıdan sonra işçilerin direnci güçlenmekle kalmadı, Balıkesir'den, İstanbul'dan, Diyarbakır'dan ve başka illerden otobüslerle yeni işçi kafileleri Ankara'ya doğru yola çıktı.

Bu arada, görüşmenin başladığı saatlerde TBMM Genel Kurulu'nda yapılan bütçe görüşmeleri çerçevesinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 4-C uygulamasını Türk-İş'in teklifiyle kararlaştırdıklarını söyleyerek işçilerin direnişini "Şimdi şunu soruyorum, bu hak arama mıdır?" diye değerlendirdi. Dinçer, muhalefet sıralarından gelen tepkiler üzerine ise, "Özlük hakları da veriliyor arkadaşlar, hiç endişe etmeyin" dedi.

"AKP'lilerin sözlerine inanmayız"
Dinçer'in bu sözleri sarfettiği haberi, Türk-İş önünde bekleyen işçiler arasında da yayıldı ancak TEKEL emekçileri bu gelişmeye son derece temkinli yaklaşıyor. İşçiler, Dinçer'in sözleri taleplerinin kısmen kabul edilmesi anlamına gelse de resmen ve kesin sonuç alınana kadar Hükümet yetkililerine inanmayacaklarını söylüyorlar. Dinçer'in söyledikleri konuşulduğu sırada Batmanlı bir TEKEL işçisi, "Tayyip Erdoğan Türkiye tarihinin gördüğü en fırıldak başbakan, sözlerine inanmayız" diye konuştu.

soL olarak haber bekleyen işçilerle yaptığımız sohbetten kimi notlar da şöyle: Samsun'dan gelen işçiler, Tayyip Erdoğan'ın kendilerine yan gelip yatıyorlar demesine yanıt olarak, fabrikalarının küçültülmesine rağmen üretim yapmaya, tütünleri sarmaya devam ettiklerini anlatıyorlar. Batman'dan akrabalarını getirmiş olan Batmanlı işçiler, ailelerini mücadeleye kattıklarından bahsederken KESK grev eylemine de çocuklarıyla katıldıklarını ilave ediyorlar.

Dünkü saldırı karşısında gösterilen disiplin, en fazla övünçle konuşulan konu. Diyarbakırlı bir işçi, "Bizi çapulcu olarak görüyorlardı, onlar saldırdığında dağılıp cam çerçeve indireceğimizi zannediyorlardı, ama yanıldılar, bizim derdimiz belli ve işte buradayız" diyor. İstanbul'dan bir işçi de bugün bir çevik kuvvet polisinin yanındakiyle konuşurken "Bu TEKEL işçileri bizi mahvetti" diye yakındığından bahsediyor.

TKP Ankara İl Örgütü'nden Ankara halkına çağrı
Bu arada, Türkiye Komünist Partisi Ankara İl Örgütü Ankara halkına bir çağrı yayınladı ve sabahın erken saatlerinden itibaren kentin çeşitli yerlerinde bu çağrı metnini dağıtmaya başladı. Çağrı şöyle:

"Ankara halkı! Kentinizde yükselen sesi duyun! Türkiye'nin dört bir yanında binlerce TEKEL işçisi bu hafta kentimize geldi. İş haklarını korumak istiyorlardı.

Kim işsiz kalmak ister? Kim çoluğunun çocuğunun aç kalmasına göz yumar? İşçiler, ailelerine, memlekete, yıllardır vermiş oldukları emeğe sahip çıkmak için geldiler. Eşlerini, çocuklarını geride bırakmışlardı. Coşkuluydular, disiplinliydiler ama öfkeliydiler de.
Dün, Abdi İpekçi Parkı'nda konaklayan işçilere polis vahşice saldırdı. Kadınları yerlerde sürükledi, gazdan nefesi kesilen işçileri copladı.

Başkentte hükümeti istifaya çağıran binlerce işçinin varlığına AKP'nin sadece 2 buçuk gün dayanabilmesi, emekçiler karşısındaki korkaklığını göstermektedir. Tayyip Erdoğan korkmuştur ve “saldırın” emrini bizzat vermiştir. Ama işçilerden korkarken kentin ortasını savaş alanına çevirmeye de cesaret edebilmiştir.

Peki AKP neye güvenmektedir? Ankara halkının sessizliğine güveniyor olabilir mi?

Buna inanmıyoruz. Ankara halkı işçi dostudur, yurtseverdir ve kahpece saldırılara karşı müsamahakâr değildir.

Ankaralılar! Bu vahşet sizin kentinizde yaşandı. Bu işçiler AKP zulmüne karşı kilometrelerce yol tepip sizin için de Ankara'da bu onurlu duruşu sergilediler.

Cumhuriyetin başkentine, ekmekleri için, Diyarbakır'dan, Samsun'dan, ellerine sinmiş tütün kokularıyla gelenler seni göremedi. Belki canı biraz da bunun için yandı, belki Tayyip ve AKP senin de sessizliğini fırsat bildi.

Kulak verin, destek verin, omuz verin!"
(soL - Ankara)

Gelişmelerle ilgili bilginiz varsa soL Gönüllü Muhabir Hattı üzerinden bizimle paylaşabilir, fotoğraf ya da video çekimleriniz varsa, bunları [email protected] adresine elektronik posta yoluyle iletebilirsiniz.

Türk-İş Genel Merkezinde bekleyen işçilerin astıkları dövizler

Türk-İş Genel Merkezinde bekleyen işçilerin astıkları dövizler

Türk-İş Genel Merkezinde bekleyen işçilerin astıkları dövizler