‘TEKEL işçileri bugünden kazanmıştır’

20 Şubat TEKEL İşçileri Dayanışma Günü’ne katılan örgütlerin ortak görüşü sonuç ne olursa olsun TEKEL işçilerinin mücadelesinin başarıya ulaştığı oldu.

20 Şubat TEKEL İşçileri Dayanışma Günü onbinlerce emekçinin Sakarya Caddesi’nde TEKEL işçileri ile buluşmasıyla sürerken, katılımcılarla 20 Şubat’ı ve sonrasını konuştuk. Dayanışma gününde TEKEL emekçileriyle bir araya gelen hemen herkesin ortak kanısı TEKEL işçilerinin ve Türkiye işçi sınıfının kazandığı oldu.

Görüşlerini aldığımız Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol yıllardır neoliberalizmin tasfiye ettiği, sürekli proleterleştirdiği, güvencesizleştirdiği insanların bir gün ayağa kalkmasının kaçınılmaz olduğunu söylerken sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu artık ayrıcalıklı olarak görülen işçilerin bile işsiz kalması sonucu ortaya çıkan bir direniş oldu. Bu direniş Türkiye işçi sınıfı tarihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. Biz başından bu yana TEKEL işçisinin yanında değil bizzat onunla birlikte olarak direnişin içindeydik. Bundan sonra emekçilerin yapması gereken devletin çizdiği gündemlerle değil kendi gündemlerini oluşturarak mücadelesini çizmesidir. Buna hizmet eden en küçük eylem bile bundan sonra çok anlamlıdır. TEKEL işçisi kazanmıştır. Özelleştirmeler, 4 C ve güvencesizlik deşifre edilmiştir.”

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen ise soL’a yaptığı açıklamada direnişin 68. günü olan 20 Şubat’ın 68 ruhunu yeniden hatırlatan bir gün olduğuna dikkat çekerken, TEKEL işçilerinin direnişinin emekçi sınıfların uyanışının ve ortak mücadelesinin yolunu açtığını kaydetti. İşleyen “Bugün bunun en güzel örneklerinden birisi oldu. O yüzden bugünden ilan edebiliriz, TEKEL işçileri kazandı, halk kazandı, biz kazandık” şeklinde konuştu.

“20 Şubat TEKEL işçisine enerji verdi”
TKP Merkez Komite ve Ankara İl Komitesi üyesi Erkan Yıldız ise Ankara halkının başından bu yana TEKEL işçisinin yanında olduğunu ve onları haklı bulduğu için her şeyi onlarla paylaştığını kaydederken, TKP’nin direnişin başından bu yana mücadeleye yönelik toplumsal ilgiyi alana taşımaya çalıştığını kaydetti. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “20 Şubat’ta Türkiye’nin dört bir yanından gelen emekçiler, bu direnişin asli unsuru olan TEKEL işçilerine yeni bir enerji taşımıştır. TEKEL işçisi yarına daha umutla giriyor. Bu mücadele ile özelleştirme politikaları hedefe oturmuş, güvencesiz iş koşulları sorgulanır hale gelmiştir. Türkiye işçi sınıfı bu mücadeleyi şimdiden kazanmıştır. Bu mücadele sınıfın nasıl ayağa kalkacağını göstererek AKP’nin tüm ezberini bozmuştur.”

“Türkiye işçi sınıfı kazanmıştır”
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ise açıklamasında TEKEL işçilerinin direnişinin parçalı istihdamın uygulanmaya başlandığı, kuralsız çalışmanın dayatıldığı bir dönemde ortaya çıktığına dikkat çekerken, “Bu direniş yaklaşık 2 yıldır emekçilerin hak gasplarına karşı emekçilerin sürdürdüğü eylemliliklerin bir birikimi olarak ortaya çıkmıştır” dedi. Şimşek, burada farklı sol yapıların dayanışmasının görüldüğünü, bu direnişin Türkiye işçi sınıfının demokratik taleplerinin kolayca bastırılamayacağını, neoliberal politikaların kolayca uygulanamayacağı ortaya çıkarttığını ifade etti. Şimşek, “Bu mücadele nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, artık TEKEL işçileri, Türkiye işçi sınıfı şimdiden kazanmıştır” şeklinde konuştu.

(soL-Ankara)