Tek başına direniyorlar ama yalnız değiller

Beykoz Paşabahçe Devlet Hastanesi işçisi Türkan Albayrak ve Betesan Elektrik’te çalışan Zeynel Kızılaslan haksız yere işten çıkarıldıkları için başlattıkları direnişlerini sürdürüyor. Albayrak ve Kızılaslan’a destek ziyaretleri de devam ediyor.

Türkan Albayrak ve Zeynel Kızılaslan’ın yaşadıkları, hakkını arayan işçilere dönük tahammülsüzlüğü gözler önüne seriyor. Albayrak sendikaya üye olduğu için, Kızılaslan ise mücadeleci kimliğinden ötürü işlerinden atıldılar. Buna rağmen direnen işçilere destek ziyaretleri sürerken, Albayrak ve Kızılaslan kararlı olduklarını belirtiyorlar.

Türkan Albayrak bundan iki ay önce, Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde taşeron temizlik işçisi olarak çalışırken Sağlık-İş Sendikası’na üye olmuştu. Albayrak, açıkça sendikaya üye olduğu gerekçesi ile değil çalıştığı taşeron firmanın bütün haklarından vazgeçtiğine dönük sözleşmesini imzalamadığı için işten çıkarılmış, hastane önünde tek başına direnişe başlamıştı.

Direnişte olduğu süre boyunca iki kez polis müdahalesi ile karşılaşan Albayrak, müdahale için, “En çok zoruma giden suyumu dökmeleriydi… Bu sana ekmek, su hiçbir şey yok demekti” demişti. Türkan Albayrak'a vicdanlı gazetecilerden mahallelerden solcu gençlere, devrimci örgütlerden kendileri de direnişte olan işçi dostlarına kadar çok sayıda insan, her gün destek ziyaretinde bulunuyor. Albayrak’ı son olarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün ziyaret etti.

Kızılaslan 11 Ağustos’tan bu yana direniyor
Betesan Elektrik firmasında çalışırken işten çıkarılan Kızılaslan, Tuzla tersane yolu üzerinde kurduğu çadırda direnişini sürdürüyor. Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) üyesi olan Kızılaslan, direnişini tersane işçilerini örgütlülüğe ve mücadeleye çağırmak için yürüttüğünü belirtiyor.

Kızılaslan performans düşüklüğü gerekçesi ile işten çıkarılmış, çadır kurarken polisin engellemeleri ile karşılaşmıştı. Örgütlenme çalışmalarından ötürü işten atıldığı bilinen Zeynel Kızılaslan’a da destek ziyaretleri devam ediyor. Direnişinin 30'uncu gününe giren Kızılaslan, aynı Türkan Albayrak gibi her gün bir "direniş güncesi" yazarak dostlarıyla ve kamuoyuyla paylaşıyor.

(soL – Haber Merkezi)

Zeynel Kızılaslan