TEGA grevine destek

soL (HABER MERKEZİ) Ankara DİSK Bölge Temsilciliği, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'ni TEGA grevine bir destek yürüyüşü düzenleyerek andı. Sincan Organize Sanayi'nin ilk grevi olma özelliğini taşıyan TEGA grevi, 7 Şubat 2007 tarihinden beri DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler tarafından sürdürülüyor.

16 Haziran Pazartesi gerçekleşen yürüyüşe KESK Ankara Şubeler Platformu'nun yanı sıra çeşitli siyasi yapılar da destek verdi.

Sincan Organize Sanayi Sitesi'nin girişinden TEGA Mühendislik fabrikasına kadar yapılan yürüyüş boyunca, TEGA işçilerini destekleyen ve işçilerin örgütlenme haklarını savunan sloganlar atıldı.

Fabrika önünde yapılan basın açıklamasını DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko okudu.

"Türkiye işçi sınıfının en bilinçli, en özgün, en görkemli eylemi olarak tarihe geçen 15-16 Haziran'ın yıldönümünde TEGA grevini selamlıyorum" diye söze başlayan Beko, büyük işçi direnişini ortaya çıkaran koşulları anlattı. Hükümetin o dönemde gündeme getirdiği yasa değişikliklerinin arkasındaki DİSK'i kapatmaya yönelik niyeti, dönemin Çalışma Bakanı Seyfi Öztürk'ün "Yakında DİSK'in çanına ot tıkayacağız" sözleriyle hatırlattı.

Dünyada 1968 hareket ile işçi sınıfı mücadelesi arasındaki ilişkiye dikkat çeken Beko, 15-16 Haziran ile Türkiye işçi sınıfının "yaşama müdahale etme" çabasının bugün TEGA işçileri tarafından sürdürüldüğünü vurguladı.

Beko, bugünkü hükümetin 12 Eylül mahsulü 2821 ve 2822 sayılı Toplu Sözleşme Grev ve Lokavt Kanunu'nda değişiklikleri "yüreklice TBMM'ye getiremediğini", "konu ile ilgili çekingen ve ürkek adımları işveren baskısıyla geri aldığını" ifade etti.

Açıklamada, bugün yaşanan emeğe saldırı politikalarının ürettiği direnişlere dikkat çekilerek Limter-İş'in Tuzla'da, Lastik-İş'in Brisa'da, Oleyis'İn Kocaeli Üniversitesi'nde, Nakliyat-İş'in Arçelik'te, Genel-İş'in Bergama Beta şirketinde sürdürdüğü grevler selamlandı.

Açıklamanın sonunda, Türk-İş'e bağlı Petrol-İş'e, yöneticileri geçen hafta cezaevinden tahliye edilen TÜMTİS'e ve kapatma davası karşısında mücadele eden Emekli-Sen'e destekleri nedeniyle teşekkür edildi.