"TCDD tasfiyesi, emeğe saldırıdır"

Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Yunus Akıl, özelleştirme sürecinin işçilerin haklarını da ortadan kaldıracağını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Ulaştırma Bakanlığı, AB müktesebatına uyumu gerekçe göstererek, TCDD'ye üst kurul niteliğinde görev biçti. Sendikalar, sadece denetleme idaresi görevinin biçilmesinin ve demiryolları taşımacılığının özel şirketlere açılmasının, hazırlanan proje taslağı ile duyurulmasına tepkili.

TCDD'nin tasfiyesi emekçileri etkiliyor
Konuyla ilgili soL'a açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Yunus Akıl, demiryollarındaki özelleştirme sürecinin Kanadalı KANAK firmasının 1 milyon dolar bedelle hazırladığı projeyle başladığını, projedeki personel sayısının azaltılması ve taşınmaz malların atıl hale getirip satılması önerilerinin önceden uygulamaya konulduğunu belirtti.

TCDD'de piyasalaşma sürecine ve sonuçlarına değinen Akıl, meslek liselerinin kapatıldığını, nitelikli personel sayısında düşüş yaşandığını, kuruluş bünyesindeki hastanelerin özele devredildiğini, araçların onarımının şirketlere ihale edildiğini, esnek çalışma koşullarının uygulandığını, 2007 mart ayından bu yana beş işçinin ağır sakatlık geçirdiğini ve beş işçinin de yaşamını yitirdiğini söyledi.

Akıl, özelleştirme sürecinin, TCDD'nin altyapısı kadar işçilerin hakları üzerinden de gerçekleştirildiğini, asıl hedefin sosyal haklar olduğunu ifade etti.

Haydarpaşa için eylem hazırlığı
Haydarpaşa'nın "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu" ile "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" adı altında çıkarılan yasa ile idam fermanının imzalandığını söyleyen Akıl, özellikle Haydarpaşa projesi üzerinden demiryollarının tasfiyesini boşa çıkarmak için, demokratik kitle örgütleriyle birlikte eylem planı hazırladıklarını belirtti. Akıl, bu süreçte sendikanın hukuk bürosu işlevi gördüğünü de dile getirerek, AKP hükümetinin uygulamalarına karşı sendikanın direndiğini söyledi.