Taksim'den 19 Eylül'e selam...

TMMOB’nin19 Eylül’ün iş bırakışının 32. yıldönümünde mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları alanlara çıkarak örgütlerini savunacaklarını haykırdılar.

TMMOB, 19 Eylül 1979’daki iş bırakma eyleminin yıldönümünü sokağa çıkarak kutladı. Bugün aynı zamanda TMMOB 41.Dönem Olağanüstü Genel Kurulu‘nda alınan karar çerçevesinde "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak ilk etkinliğe de sahne oldu.

Meşaleli yürüyüş
Galatasaray Lisesi önünde toplanan mimar, mühendis ve şehir plancıları ellerindeki meşalelerle Taksim Tramvay Durağına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Tores Dinçöz yaptığı açıklamada, günün mimar, mühendis ve şehir plancıların mücadele tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. 19 Eylül 1979’da ülke çapında bir günlük iş bırakma çağrısı yaptıklarını belirten Dinçöz, o günün hayat pahalılığına, faşizmine ve baskılarına karşı TMMOB’un tavrını gösterdiğini dile getirdi.

“Selam olsun Teoman Öztürk’e”
Teoman Öztürk ve arkadaşlarına selam olsun diyen Dinçöz, TMMOB’un 32 yıl sonra Türkiye’nin her yerinden 19 Eylül’ün yaratıcılarına selam gönderdiğini söyledi. TMMOB’un bugününü geçmişten kopararak yapılan yorumların aksine geçmişin ayak izlerinden yarına uzanan diyalektik bir yol üzerinden giderek kazanacağının bilincinde olduğunu vurgulayan Dinçöz, bugün yaşananların nasıl geçmişteki iktidar ve uyguladığı politikayla ilgisi varsa, bu çabanın karşına çıkmanın yolunun da geçmişteki mücadele çizgisiyle doğrudan bağlantısı vardır” dedi. Bu bağlamda 19 Eylül 2011’i TMMOB’ye yönelik geliştirilen saldırı dalgasına karşı omuz omuza direnmenin bir çağrısı olarak ‘mesleklerine ve örgütlerine’ sahip çıktıklarını söyledi.

“Örgütümüz savunacağız”
AKP’nin şimdi TMMOB’yi yeniden yapılandırıp işlevsizleştirmeye ve yok etmeye çalıştığını belirten Dinçöz, AKP’nin KHK ile kurduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde oluşturduğu Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün TMMOB’yi hedef aldığını dile getirdi. AKP, TMMOB’ye savaş açmışsa şunu çok iyi bilmeli diyen Dinçöz şöyle konuştu: “ bizler mimar, mühendis ve şehir plancıları olarak aklın ve bilimin devrimci özünnde cephemizi almış bulunuyoruz. 19 Eylül’de Türkiye’nin her yerinden haykırıyoruz bilimin ve tekniğin aydınlattığı yolumuzda, kararlılıkla, yılmadan ve usanmadan mücadele ederek örgütümüzü savunacağız”

(soL - İstanbul)