Taksim’de kardeşlik yürüyüşü

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından Türkiye genelinde düzenlenen eylemlerde “barış ve kardeşlik için birleşik mücadele” mesajı verildi.

İstanbul’da Taksim tramvay durağında bir araya gelen KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri, Taksim tramvay durağından Galatasaray Meydanı’na yürüyerek son günlerde yaşanan olayları protesto etti. Yaklaşık 500 kişi “Tekel’den Muş’a şiddet ve terörü kınıyoruz. Özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamı savunmak için birleşik mücadeleye çağırıyoruz” yazılı pankart açarak Galatasaray meydanına doğru yürüyüşe geçti.

“Yaşasın halkların kardeşliği”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Susma haykır halklar kardeştir”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganlarının atıldığı yürüyüş sırasında Tekel işçileri de unutulmadı “TEKEL işçisi yalnız değildir”, “Yaşasın TEKEL direnişimiz” sloganlarıyla da işçilere destek verildi.

Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Siyasi iktidar toplumsal sorunların çözümüne dair barışçı yöntemlere dayanan, demokratik bir çizgi izlemek istiyorsa öncelikle sürüklendiğimiz kaos ortamına derhal müdahale etmelidir” dedi.

Türkiye’nin bir kez daha savaş ve barış ikilemine sıkıştırıldığını belirten Gürsoy, AKP hükümetinin “demokratik açılım” adıyla başlattığı sürecin yerini bir kez daha çözümsüzlüğün egemen olduğu, savaş çağrılarının yeniden yükseltildiği, halkların birbirine karşı kışkırtıldığı bir gündeme bıraktığını söyledi. Gürsoy, linç kültürünün sokağa egemen hale geldiği bir dönemde DTP’nin kapatılmasının durumu daha da ağırlaştırdığını belirterek “DTP’nin kapatılması zaten sorunlu olan demokrasimizi bir kez daha yaralamıştır” dedi.

Kalabalıklar üzerine silahla saldıranlar serbest bırakılırken, haklarını arayan işçilere karşı uygulanan ağır şiddete dikkat çeken Gürsoy, ülkenin içine sürüklendiği durumun başlıca sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu söyledi. Gürsoy, AKP’nin toplumsal sorunları çözmekteki samimiyetsizliğine son örneğinse, Alevi Çalıştayı’na Maraş Katliamı’nın birinci sanığını davet etmesi olduğunu kaydetti.

Gürsoy basın açıklamasına savaşa karşı barış için tüm güçleri çaba göstermeye ve katkı sunmaya çağırarak son verdi.

Eyleme Halkevleri, BDSP, ESP, SDP, Öğrenci Kolektifleri, Sürekli Devrim Hareketi ve DİP Girişimi de destek verdi.

(soL -Haber Merkezi)