Star Madencilik işçileri direndi ve kazandı!

Geçtiğimiz ay Kozlu’da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) taşeronlarından Star İnşaat’ın çalıştığı ocakta meydana gelen iş cinayetinde 8 madencinin hayatını kaybetmesi üzerine direnişe geçen işçiler, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkını fiili olarak kazandı.

Yapılan eylemlerin ardından, unvanında inşaat yazan ancak madencilik faaliyeti yürüten taşeron firma Star İnşaat’ın, sendikanın yetkisine itiraz ettiği davadan feragat ettiği öğrenildi. 8 işçiye mezar olan Kozlu’da facianın ardından işçiler iş bırakmış ve ocağa inmeme kararı almıştı.

soL Gazetesi’nin haberine göre, Star İnşaat, Ankara’da devam eden dava sürecinde “yetkiye itirazından feragat ettiğini” bildirdi. Kararda, işçilerin 4 Şubat günü TTK önünde yaptıkları eylemin de etkili olduğu ifade ediliyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanı Eyüp Alabaş ise, 28 Şubat’taki mahkemenin ardından Star Madencilik’te toplu iş sözleşmesi sürecinin başlayacağını açıkladı.

Geçtiğimiz yıllarda Star Madencilik işçileri arasında örgütlenen GMİS, patronun yetkiye ve işkoluna itirazıyla karşı karşıya kalmıştı. Star Madencilik, yapılan işin “madencilik” değil “inşaat” işi olduğunu iddia ederek işkoluna itiraz etmiş, ancak bu dava sendikanın lehine sonuçlanmıştı. Şirket aynızamanda GMİS’in yeterli çoğunluğu olmadığını da iddia etmiş ve yetkiye itiraz etmişti. İşçilerin eylemleri ve yapılan görüşme sonucunda şirket bu davadan feragat etti.

Konuyla ilgili soL Gazetesi’ne değerlendirmede bulunan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “4 Şubat günü şirket yetkilileri Zonguldak’a geldiğinde sendikamızın Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ve işçi temsilcilerinden oluşan bir heyet, yetkililerle görüşme yaptı. Bu görüşmenin üzerine yetkililer davadan feragat ettiklerini açıkladı. Şirketin tüm işçileri sendikamızın üyesi olmasına karşın, yeterli çoğunluğa sahip olmadığımızı iddia ediyorlardı” dedi.

Şirketin feragat ettiğine ilişkin yazının mahkemeye ulaştığını, ancak davanın 28 Şubat’ta tamamlanmış olacağını belirten Alabaş, mahkeme kararının ardından toplu iş sözleşmesi sürecinin başlayacağını ifade etti.

Öte yandan, Kozlu Müessesesi’nde “ocağa girilmesine zaten izin olmadığı” ortaya çıktı. Göçüğün gerçekleştiği galerinin yakınındaki başka bir galeride imalata devam etmek için TTK’ya dilekçe veren Star Madencilik, bu dilekçesine olumlu bir yanıt verilmediği için işçileri ölümün kol gezdiği maden ocağına sokmaya çalıştı. TTK bunun üzerine “ikinci bir emre kadar Star işçilerinin ocağa girmesi yasaktır” talimatını gönderdiği öğrenildi.