Sinter Metal işçisi bir yıldır direniyor

Sinter Metal işçileri direnişin birinci yılında, kararlılıklarını bir kez daha gösterdi. ‘Kutladığımız direnişimizdir, kutladığımız onurumuzdur’ diyen işçiler, kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olan ve işten çıkartılan Sinter işçileri bir yıldır fabrika önünde direnişlerini sürdürüyor. Bir yıl önce bu günlerde, fabrikayı işgal ettiklerini izlemiştik televizyonlardan. Ve dün, direnişin birinci yılında, fabrika önünde yine direniş ateşi yandı.

İki üç ayda tamamlanması gereken davaları halen süren Sinter işçileri ve dostları, onurlu direnişlerini sürdüren TEKEL işçilerine, itfaiye işçilerine, demiryollarında grev yapan memurlara da selam gönderdi fabrika önünden. Dün, ‘Genel Grev’ çağrısı Sinter önünden de yankılandı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin, Nakliyat-İş, Sine-Sen, Deri-İş ve Dev Sağlık-İş Sendikalarının, direnişteki Sabiha Gökçen işçilerinin, Mert Akışkan işçilerinin, Gebze’den Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin ve Türkiye Komünist Partisi, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Emeğin Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, UİD-Der, BDSP, Halkın Kurtuluş Partisi’nin yanı sıra İlyas Salman ve Mustafa Alabora’nın da destek verdiği eylem, Mustafa Alabora’nın Nazım’ın ‘Hapiste Yatacak Olana Bazı Öğütler’ şiirini okuması ile başladı.

Çağrımız ‘vicdanı olanlara’
Mustafa Alabora’nın ardından kürsüye gelen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, direnişin birinci yılında ‘vicdanı olanlara’ bir çağrı yayınladıklarını ve desteğe çağırdıklarını söyledi. Sinter işçilerinin Anayasa’ya güvenerek sendikalı olduğunu, ancak işten çıkartıldıklarını ve o günden bu güne direnişi sürdürdüklerini belirten Serdaroğlu, “davalar kazanılacak, bunu bildiği için davayı uzatmaya çalışıyor. Biliyorlar ki, davaları kazandığımızda fabrikayı satsalar dahi o tazminatı ödeyemeyecekler” şeklinde konuştu. Son günlerde ülkede yaşanan mücadelelerden de bahseden Serdaroğlu, “TEKEL işçileri Hükümet’i sallıyor onların yenilgisi hepimizin yenilgisi olur, onların yenilgisi Ankaradakilerin daha yoğun saldırısı demektir” dedi ve TEKEL işçilerine destek mesajlarını iletti.

Süleyman Çelebi’den Türk-İş’e genel grev çağrısı
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, özellikle 1 Mayıs sonrasında işçi sınıfına ve işçi sınıfı mücadelesini sürdüren gerçek sendikal örgütlere yönelik saldırıların arttığından bahsederek, ülkenin adım adım tüm kurumlarıyla özelleştirildiğini vurguladı ve şöyle konuştu: “Türkiye’yi yakmaya geliyorlar, yıkmaya geliyorlar, yeniden yapılandırmak için örgütleniyorlar. Buna karşı mücadele etmek bizim namus borcumuzdur.”

Sinter işçilerinin mücadelesinin örnek bir mücadele olduğunu belirten Süleyman Çelebi, DİSK olarak Sinter işçilerinin sonuna kadar yanında olacaklarını belirtti. TEKEL işçilerinin mücadelesine de vurgu yapan Çelebi, Çarşamba günü toplanacak olan Türk-İş Başkanlar Kurulu’ndan genel grev kararı çıkması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Gel birlikte Türk-İş – DİSK ayrımı yapmadan, TEKEL işçisine yönelik saldırılara, işçi sınıfına yapılan saldırılara karşı üretimden gelen gücümüzle karşı koyalım ve 25 Kasım gibi bir uyarı grevi yapalım. Siz hazırsanız, biz DİSK olarak sonuna kadar varız.”

Süleyman Çelebi’nin ardından kısa bir konuşma yapan oyuncu–şair İlyas Salman da, ‘yaşadım’ diyebilmenin, tüm bu mücadelenin içinde olmakla, seyirci kalmamakla mümkün olduğunu vurgulayarak Sinter işçilerinin bir yıllık mücadelesini selamladı. Eylemde, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve Emeğin Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu da birer konuşma yaparak, Sinter işçilerinin direnişini selamladı ve sınıf dayanışmasının önemine dikkat çekti.

Fabrika önündeki eylem, Sinter işçilerinin Sinter patronu Olgun Tamberk’e seslenişiyle sona erdi. Sinter işçileri, sloganlar arasında, “Olgun Tanberk, sözümüz sana, bu sese kulak ver, ne yaparsan yap, bu direnişi bitiremeyeceksin” diyerek kararlılıklarını bir kez daha ilan etti.

(soL-İstanbul)