Seydişehir'de hukuksuzluk sürüyor

AKP hükümeti, Danıştay tarafından özelleştirme ihalesi iptal edilen Seydişehir Eti Alüminyum'u sattığı CE-KA grubundan geri almamakta direniyor. Danıştay kararı uygulanmadan geçen her gün, özelleştirme sonrası 4-C kapsamına alınan işçilerin özlük haklarına tecavüz anlamına geliyor.

soL (Haber Merkezi) Yaklaşık 3 yıl önce özelleştirilerek CE-KA İnşaat'a devredilen Seydişehir Eti Alüminyum, Danıştay özelleştirme ihalesini iptal etmiş olmasına rağmen geri alınmıyor. Mahkeme kararını göz göre göre uygulamayan AKP hükümeti, bu hukuksuzluk ile geçen her gün 4-C kapsamına alınmış Eti Aluminyum işçilerinin özlük haklarını da hiçe saymış oluyor.

Daha önce Mesut Yılmaz'a olan yakınlığı sayesinde devlet ihalelerinden beslenerek yükselen CE-KA İnşaat, AKP döneminde de hep iktidarın yakınında durmuştu. Karadeniz Bakır İşletmelerine bağlı Samsun Bakır İşletmesi ve Küre Eti Bakır İşletmesi'ni de özelleştirme ihaleleriyle satın alan şirket, bu işletmelerde çalışan pek çok işçiyi işten çıkartmış, fabrikaları kapatma noktasına getirmişti.

Seydişehir Eti Alüminyum özelleştirmesi ise Danıştay 13. Dairesinin 27.11.2007 tarih ve 2007/7898 nolu kararı ile iptal edilmişti. Bu karar doğrultusunda, Seydişehir Eti Alüminyum'un tekrar devletleştirilmesi ve
tüm işçilerin özelleştirmeden önce sahip oldukları hakların iade edilmesi gerekiyor.

"Kanunla çıkartılmış kölelik yasasına tabiyiz"
İşçi gazetesi Yurtsever'in 13 Haziran tarihli sayısında yayımlanan bir haberde özelleştirmeden önce Seydişehir Eti Alüminyum'da çalışan, sonrasındaysa 4-C'ye tabi olarak başka bir kamu kuruluşuna sözleşmeli personel olarak aktarılan Bünyamin Çoban adlı işçiyle yapılan röportaja yer verildi. Çoban röportajda, özelleştirme sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Şu anda çoğu arkadaşımız 4-C uyarınca, 657'ye tabi. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında 10 ayı geçmeyecek şekilde çok düşük bir maaşla kölelik yapıyoruz. Kısaca tarifi bu. Dünyada ilk kez belki de kanunla çıkarılmış kölelik yasası budur. Açın 4-C'yi inceleyin. Çalışanın hastalanma hakkı yok. İzin hakkı yok. Hiçbir ek ödeme yok. 657'ye tabisin ama 657'nin sosyal ve ekonomik getirilerine sahip değilsin. 'İşçi miyiz' diyoruz 'değilsiniz', 'memur muyuz' diyoruz ona da 'değilsiniz' yanıtı veriyorlar. 'Peki biz neyiz?' diye soruyoruz ona da cevap veremiyorlar."