Sendikalar ne işe yarar? İşçinin ‘hakkı’ nedir?

İhlas Haber Ajansı dün, bazı “STK”ların “namaz kılma hakkına sahip çıkmayan” sendikaları kınadığını ve "namaz kılma hakkına sahip çıkmıyorsa sendika ne işe yarar" diye sorduğunu gündeme getirdi.

İhlas Haber Ajansı dün bazı “sivil toplum platformlarının” haftalık olağan toplantılarını gerçekleştirdiklerini duyuran bir habere yer verdi. Haberde söz konusu “sivil toplum kuruluşlarının” (STK), ”işyerinde namaz kıldıkları için çeşitli zorluklarla karşılaşan çalışanlara sahip çıkmaları için sendikalara çağrıda bulundukları” ve “üniversitelerde başörtüsü yasağı konusunda ısrar eden öğretim üyelerini uyardıkları” ifade ediliyor.

Her hafta toplandıkları ve Sakarya, Kocaeli ve Akyazı’da kitlesel basın açıklamaları yaptıkları belirtilen STK’ların, yaptıkları eylemlerle “başörtüsü yasağı” başta olmak üzere Türkiye’de yaşanan problemlere dikkat çektikleri aktarılıyor. En büyük problemlerden bir tanesi de işyerlerinde namaz kılma yasağı uygulaması…

Sendikalar “namaz kılma hakkına” sahip çıksın
Bu hafta 339. eylemini gerçekleştirdiği ifade edilen Kocaeli sivil toplum kuruluşları adına konuşan Kocaeli (Kartepe) İnsan Hakları ve Dayanışma Derneği temsilcisi Cananosman Aran’ın, “işçilere şirketler tarafından uygulanan namaz kılma yasağına karşı sendikaların ses çıkarmamasını kınadığı” aktarılıyor. Dernek üyeleri bu “hakkın” savunulmamasını protesto etmek amacıyla Cumartesi günü Sabri Yalım İnsan Hakları Parkı’nda “Namaz kartonunu, namaz tahtanı al, meydana gel” sloganıyla bir de etkinlik gerçekleştirmiş.

“Namaz kılma hakkının” gasp edildiğini söyleyen Aran'ın, “Müslüman bir ülkede, ürettiği malın büyük bir kısmını Müslüman halka satan şirketlerin, Müslümanlardan oluşan halka namaz kılmayı yasakladığını" dile getirerek, “İşçilerin haklarını savunmakla görevli sendikalar işçinin inançlarının gereği olan namaz kılma hakkını korumak için hiçbir şey yapmıyor” dediği aktarılıyor.

Yandaş sendikalar kıdem tazminatı hakkının ortadan kaldırılmasından, esnekleştirmeye, güvencesiz çalışmadan ve taşeronlaştırmaya kadar pek çok kritik başlıkta işçilerin haklarının AKP hükümeti ve patronlar tarafından gasp edilmesi konusunda sessizliğini sürdürürken, sendikaların “namaz kılma hakkını” savunmadıkları için kınanması, İslamcı kesimin yeni dönemde sendikalara ne tür bir misyon biçmek istedikleri konusunda önemli bir ipucu sunuyor.

(soL – Haber Merkezi)