Sendikal Güçbirliği Diyarbakır’da toplandı

Türk-İş’e bağlı 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güçbirliği Diyarbakır’da bir bölge toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda Kürt sorunu ve Aralık ayında yapılacak olan Türk İş Genel kurulu konuşuldu.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Türk-İş yönetimine muhalif olan 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güçbirliği Platformu, Diyarbakır’da bölge toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda Kürt sorunu, işçi sınıfı mücadelesi ve sendikal durum başlıkları değerlendirilirken Aralık’ta yapılacak Türk İş Kongresine hazırlıkların devam ettiği söylendi.

‘Sendikal hareketi bugünkü durumundan kurtaracağız’
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, bir araya geliş amaçlarının sendikal hareketi bugünkü durumunda kurtarmak olduğunu söyledi. Sendikal hareket bu duruma düşerken, hak kayıpları yaşanırken, sadece sorumluluğun Türk-İş yönetimi ya da hükümette olmadığını belirten Öztürk, kendilerinde de suçu olduğunu belirterek sendikacıların demokrasi mücadelesine sırtını dönmesini eleştirdi. Sendikacıların toplumun taleplerinden koptuğunu ve en büyük itibarsızlaşmayı da burada yaşadığını vurgulayan Öztürk, ırkçı, faşist propagandanın panzehirinin emekçilerin birliği olduğunu söyledi.

‘Türk-İş üyesine sahip çıkmadı’
Belediye-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Ali Çelenk ise yaptığı konuşmada, AKP Başbakanın adalet sarayı, cezaevi yapmakla övündüğünü belirterek, böyle bir ülkede adaletin, demokrasinin olamayacağını söyledi. Ülkenin F tipi cezaevine dönüştürüldüğünü, parasız eğitim isteyen gençlerin 18 ay cezaevinde tutulması örneğiyle dile getiren Çelenk, AKP eliyle Hizmet-İş’in kendi işyerlerinde nasıl örgütlenmeye çalışıldığını, üyelerin baskı altına alındığını vurgularken Türk-İş’in kendi üyelerine bile sahip çıkmadığını dile getirdi.

"Türk-İş'i işçileştireceğiz"
Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin de AKP’nin insan cesetleri üzerinden, kan, gözyaşı üzerinden iktidar olduğunu ifade etti. Buna karşı kendilerinin barış isteyecek kadar cesur olduklarını belirten Ayçin, 1989’dan beri Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda olduğunu, barış, demokrasi istemenin bedelini ödediğini, bundan sonra da ödemekten çekinmeyeceğini dile getirdi.

Türk-İş’i işçileştirmek ve sınıfsal bakış açısını egemen kılmak gerektiğini vurgulayan Ayçin, kendilerinin işçi sınıfını, Türk-İş’in de, hükümeti de değiştirme gücü olduğunu dile getirdi. 8 Aralık’ta başlayacak Türk-İş kongresinde önemli bir güç olacaklarını ve 11 Aralık’ta umut olarak yeni bir güneş doğacağını belirten Petrol İş Başkanı Mustafa Öztaşkın, “11 Aralık’ta güneş gibi Ankara’da doğacağız” dedi.