Savaş gemileri Boğaz'da, yurtseverler eylemde

Alman ve İspanyol donanmasına ait iki gemi Çanakkale'den sonra İstanbul Boğazı'ndan da geçişini tamamladı. NATO'nun savaş gemilerini ilk karşılayan, Dolmabahçe'deki TKP ve Yurtsever Cepheli anti-emperyalistler oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Amaçlarının Gürcistana'a "mama" yardımı yapmak olduğu açıklayan ABD'nin, ilk yardım gemilerinden vazgeçilmesinin ardından, Alman donanmasına ait FGS Lübeck ve İspanyollara ait Almirante DonJuan Bordon adlı savaş gemileri "insani yardım" bahanesiyle İstanbul Boğazı'ndan da geçti.

Sabah erken saatlerden itibaren kılavuz kaptan eşliğinde Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yapan gemiler, saat 15.00 civarında Türk Sahil Güvenlik botunun refakatinde İstanbul Boğazı'na giriş yaptı. Karadeniz'e doğru yol amaya başlayan gemileri, ilk olarak Dolmabahçe'de bir araya gelen Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeleri ve Yurtsever Cepheli anti-emperyalistler karşıladı.

Bayraklar ve alkışlarla eylem gerçekleştiren TKP ve Yurtsever Cepheliler "Savaşa Hayır","Katil NATO, Katil ABD", "Avrupa Birliği Katillerin Birliği", "İstanbul Boğazı Katillere Kapalı" ve "Yankee Go Home" sloganları atarken "Bu Memleketi Amerikancılara Bırakmayacağız", "Kahrolsun ABD Emperyalizmi" dövizlerini taşıdı.

AB ülkelerinin onursuzluğu
NATO'ya bağlı olan ve ABD'nin Karadeniz'de savaş kışkırtıcılığını sürdürmesini sağlayacak olan gemilerin Boğaz'dan geçişi sırasında TKP MK Üyesi Mehmet Kuzulugil bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, gemilerin, Almanya ve İspanya kapitalizminin "onursuzluğunu" taşıdığını belirten Kuzulugil, bu ülkelerin Boğaz'dan geçen gemileriyle, ABD'nin Afganistan ve Irak'taki işgallerinin yanısıra şimdi de Kafkaslara dönük saldırganlığının taşeronluk yapmak için yola çıktıklarını açıkladı.

İlk Dünya Savaşı sırasında Alman Goben ve Breslau gemilerinin boğazlardan geçişine izin veren Osmanlı'yı "şerefsiz" konumuna getiren emperyalizmin, kendini boğazlarda tekrar gösterdiğine dikkat çeken Kuzulugil, yarın "Amerikan Goben ve Breslau"larının da boğazlardan geçişiyle, Kafkasların NATO tarafından işgalinde Türkiye ve bölge halkları için yeni bir perde açılacağını vurguladı.

Türkiye ateş hattında
Savaş gemilerinin Karadeniz'e yığılmasıyla Türkiye'nin de savaşa dahil olacağına işaret eden Kuzulugil, "Şunu iyi bilin ki bu ülkenin barışsever halkı, Montrö Boğazlar Anlaşması'nın hiçe sayılmasının hesabını sormazsa, emperyalistler bu ülke halkının başına yağdırdığı bombalarla hesap soracaktır" diye konuştu. Kuzulugil NATO generallerinin isteği ve ABD'nin AB üyesi işbirlikçilerinin desteğiyle, savaş gemilerinin geçmeye yarın devam edeceğini ifade ederek Türkiye halkının "onurlu" sesini çıkarmaması halinde, Osetya'da, Afganistan'da, Lübnan'da gördüğü dumanları, kendi sahillerinde göreceğine dikkat çekti.

Açıklama yarın yurtseverlerin, aydın ve emekçilerin yine Dolmabahçe'de Amerikan gemilerine "selam yollayacağı" duyurusuyla sona erdi.