‘Sarı köpek sözleşmesi’ yüz yıl sonra hortladı!

Bundan yüz yıl önce işçiler işe başlayacağı sırada hiçbir sendikaya ve derneğe üye olmayacaklarına dair sarı bir sözleşmeye imza atardı. İşçiler bu yasakçı sözleşmeye sarı rengi dolayısıyla “sarı köpek sözleşmesi” diyordu. Aradan geçen 100 yılın ardından Türkiye’de sarı köpek sözleşmeleri yeniden ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taşeron şirket aracılığıyla çalıştırılan sağlık emekçilerine, yüz yıl önce rastlanan ve örgütlenme özgürlüklerini ortadan kaldıran sözleşme dayatıyor.

“Taşeron işçilere yönelik keyfiyet ve vicdansızlık sürüyor”
Konuya ilişkin bugün Çalışma Bakanlığı İstanbul İl Bölge Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), “sarı köpek sözleşmesine” tepki gösterdi.

Dev Sağlık-İş üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, taşeron çalıştırmanın keyfiyeti, vicdansızlığı ve hukuksuzluğu konusunda her gün yeni bir örnek yaşadıklarını dile getirdi.

“Bu sözleşme kabul edilemez”
İşçi sınıfının mücadeleleri sonucunda kazandığı örgütlenme hakkının, yüz yıl önce dayatılan bir sözleşmenin yeniden canlandırılmasıyla ortadan kaldırmaya çalışıldığını belirten Çerkezoğlu, bu açık saldırının anlaşılır bir yanı olmadığını ifade etti.

Taşeronlaştırmanın temel hedefinin işçileri örgütsüzleştirmek olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, bin taşeron işçinin çalıştırıldığı bir hastanede dayatılan sözleşmenin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Suç duyurusunda bulunuldu
AKP’nin kısa süre önce yapılan 12 Eylül referandumunda iki sendikaya izin vereceğini açıkladığını hatırlatan Çerkezoğlu, buna karşın bir devlet kurumuna getirilen bu sendika yasağının AKP’nin ileri demokrasi anlayışının da bir sonucu olduğunu dile getirdi.
Taşeron çalıştırmayı bu topraklardan silme iddiasında olduklarını belirten Çerkezoğlu, Marmara Üniversitesinin dayattığı sözleşemeye ilişkin suç duyurusunda da bulunduklarını söyledi.

(soL – İstanbul)