Samsun'dan TEKEL işçilerine büyük destek

Samsun’da DSİ 7. Bölge Müdürlüğü önünde toplanan Türk-İş'e bağlı işçiler dün sabah bir saat geç işbaşı yaptılar ve TEKEL işçilerine destek verdiler.

Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun aldığı 'sürekli eylem' kararı kapsamında DSİ 7. Bölge Müdürlüğü önünde toplanan işçiler, bir saat işe geç başladılar.

Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu yaptığı basın açıklamasında, tüm işyerlerinde TEKEL işçileri ile dayanışmak için bir saat geç işbaşı yaptıklarını ve çalışmama haklarını kullandıklarını söyleyerek, "Yaptığımız bu eylem, aldığımız sürekli eylem kararının ilk adımıdır" dedi. Topçu, 4 hafta boyunca cuma günleri eylemin süresini arttırarak tekrarlayacaklarını belirterek, "Eylemlerimiz, hükümetin sesimizi duyması ve haklı taleplerimizi yerine getirmesi içindir. Hükümetin duyarsızlığı sürdüğü sürece, bizim de eylemlerimiz devam edecektir" diye konuştu.

KESK Dönem Sözcüsü Suat Yıldız da, "Tekel işçilerinin 11 gündür Ankara'da verdikleri emek mücadelesini KESK olarak destekliyoruz. Hükümet özel sektörde çalışan işçileri “İşten çıkartmayın” diye sermayeye İşsizlik Fonu'nun parasını peşkeş çekerken, kamu işçilerini sefalet ücretlerine mahkum eder duruma getirmiştir" diye konuştu.

Açıklamaya, Türk-İş, KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar ve bir gün önce ortak toplantı yaparak Türk-İş ve bağlı sendikası Tek Gıda-İş’i destekleme kararı alan Halkevi, 78'liler Derneği, Emekli-Sen, Dev Sağlık-İş, ÖDP, EMEP, TKP, Sosyalist Parti, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri de katıldı.

TEDAŞ'da eylem
Tes-İş Şube Sekreteri Şaban İnan, TEDAŞ binası önünde çalışmama hakkı kullanan işçilere bilgi verdi. İnan, "Artık bıçak kemiğe dayandı. TEKEL işçisi bu ülkede bir meşale yaktı, biz bu meşalenin peşinde alev olup bunları yapanları yakacağız" dedi.

İşçilere destek telgrafı
TEKEL işçilerine destek eylemlerini ortaklaştırma kararı alan Halkevi, 78'liler Derneği, Emekli-Sen, Dev Sağlık-İş, TKP, ÖDP, EMEP, Sosyalist Parti, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri, Ankara'da direnen TEKEL işçilerine, Tek Gıda-İş ve Türk-İş Genel Merkezi'ne “Eyleminizi destekliyoruz” telgrafları çektiler.

Grup adına yapılan açıklamada, Samsun Halkevi Başkanı Nuray Erçağan, TEKEL işçisine yapılan her türlü saldırıyı, tüm emekçilere yapılmış olarak gördüklerini söyleyerek, "Tüm bu saldırılara karşı emek ve demokrasi güçleri olarak TEKEL işçisiyle birlikte mücadele edeceğimizi duyuruyoruz" dedi. Daha sonra grup AKP İl Binası önüne yürüdü.

TEKEL işçileri için güçbirliği
Türk-İş Başkanlar Kurulu'nca, hükümetin TEKEL işçilerinin ve emekçilerin taleplerine karşı duyarsızlığını protesto için her cuma günü yapılması planlanan eylemlerin ilki, Samsun'da büyük bir katılımla gerçekleşti. Ankara'da 12 gündür mücadelelerini sürdüren TEKEL işçilerine destek amacıyla AKP İl Başkanlığı önünde düzenlenen protesto eylemi, Türk-İş, KESK, Kamu-Sen, Halkevi, 78'liler Derneği, Emekli-Sen, Dev Sağlık-İş, TKP, ÖDP, EMEP, Sosyalist Parti, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektiflerinin “güçbirliğine” dönüşürken eylemde CHP'li gençlerin, MHP, DSP, Türkiye Değişim Hareketi'nden temsilcilerin de bulunduğu görüldü.

Ankara'dan gelen TEKEL işçilerinin de katıldığı eylemde “Ölmek Var Dönmek Yok” sloganları atılırken, Başbakan ve hükümet protesto edildi. Ankara'dan dönüşümlü olarak Samsun'a gönderilen TEKEL işçilerinin de katıldığı eylemde sık sık, “Tekel İşçisi Yalnız Değildir”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atıldı.

“Tüm işçiler huzursuz”
AKP İl Binası’nın önünde Samsun Halkevi, 78'liler Derneği, DİSK Emekli Sen, TKP, ÖDP, EMEP, Sosyalist Parti, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri üyeleriyle birleşen işçiler adına Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu basın açıklaması yaptı. Topçu, Türkiye’de çalışma yaşamına ilişkin yaşanan tüm sorunların sorumlusunun hükümet olduğunu belirterek, "Sadece TEKEL işçileri değil, özelleştirmeye, kapatmalara ve işsizleştirmelere muhatap tüm işçiler, huzursuz ve endişelidir. Bugün, emekçilerin Türkiye’nin dört bir yanında verdiği mücadele ekmek mücadelesidir" dedi.

Genel Grev çağrısı
Topçu'nun, Başbakan'ın 'Tekel işçileri yatarak para kazanıyorlar' dediğini hatırlatmasıyla birlikte işçiler, “Yan Gelip Yatmadık, Vatanı Satmadık”, “Genel Grev, Genel Direniş” sloganları attılar. Ankara'da TEKEL işçilerine yönelik polisin sert müdahalesinin de protesto edildiği açıklamada, “İşçiye Uzanan Eller Kırılsın”, “Gün Gelecek Devran Dönecek, AKP Halka Hesap Verecek” sloganları atıldı.

TKP’den eyleme çağrı
Eylemde TKP adına Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu’dan konuşma talebinde bulunan Belma Nur Kartal, eylemin başladığı günden bu yana TEKEL işçilerinin yanında olan TKP’nin kitlesel bir destek vermek ve dayanışma göstermek için tüm halkı ve aydınları 26 Aralık Cumartesi günü Ankara'da Sakarya Caddesi’nde toplanmaya çağırdığını belirterek, "Kardeşler, bu dava hepimizin davası. TEKEL işçisi kazanırsa, hepimiz kazanırız. Onlar kaybederse, sıra bize gelir. TEKEL işçisinin hakkını almak için gösterdiği kararlılık bize yol olsun. Örnek olsun. TEKEL işçisinin hakkını yiyemeyeceğini görsün hükümet, onlara da ibret olsun. TEKEL işçisini yıldırmak isteyenler, bizleri karşısında bulmalı. Boyun eğdirmek isteyenler, kararlılığımıza boyun eğmeli. Yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın onurlu TEKEL işçisi!" dedi.

Kitlenin “Ölmek var, dönmek yok, yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla karşılık verdiği konuşmanın ardından eylem sonlandı.

(soL-Samsun)