Sağlıkta AKP'den öncesi ve sonrası

AKP hükümetince sürekli olarak sağlık alanında devrim yapıldığı söyleniyor. Sağlıktaki "devrime" yakından bakınca, AKP’den önce olmayan reçete bedelini, katılım payını, yatak parasını, eşdeğer ilaç farkını ve paralı hale gelen sağlık ocağı sistemini görüyoruz. İşte sağlıkta AKP’den öncesi ve sonrası…

AKP döneminde sağlığın nasıl adım adım paralı hale geldiği Türkiye Büyük Sağlık Meclisi’nin konuyla ilgili hazırladığı "AKP’den önce ve sonra sağlık" broşüründe ortaya konuluyor. AKP iktidarında sağlığın nasıl paralı bir alan haline dönüştüğünü gösteren birçok örnek sunan broşürde, sağlıkta AKP'den öncesi ve sonrası çarpıcı örneklerle anlatılıyor.

Poliklinik katılım payları AKP ile geldi
AKP döneminde ortaya çıkan sağlıkta katılım payı için başlangıçta sigortalılar sadece 2 TL ödeyecek denildi. Ancak bu ücret zamanla 40 TL’ye kadar çıktı.

AKP’den önce sigortalılar, devlet memurları ve emekliler, sağlık ocaklarından, devlet ve üniversite hastanelerinden ücretsiz olarak yararlanırken aynı şekilde anlaşmalı özel hastanelere de ek bir ücret ödenmiyordu. Buna karşın AKP iktidarıyla birlikte sağlık ocaklarının yerine kurulan aile hekimliklerinden en az 4 TL, devlet ve üniversite hastanelerinde en az 12 TL, özel hastanelerde ise 18 TL + ilave ücret şeklinde yeni bir tarife uygulanmaya başladı. Aynı şekilde Bağ-Kur’lular da AKP’den önce her üç hizmet içinde sadece 3 lira 10 kuruş, emekli Bağ-Kur’lular ise 1 lira 55 kuruş ödüyordu.

Sağlıkta katılım payları artarak sürüyor
Genel Sağlık Sigortası uygulamaya girmeden önce, SSK’lılar, Bağ-Kur’lular, Emekli sandığı mensupları sağlık hizmeti için ne kadar para ödüyorsa yine aynı ücreti ödeyecek ek ücret ödemeyecek deniliyordu. Buna rağmen eskiden olmayan 11 ayrı kalemde yeni ödemeler şimdiden ortaya çıkmış durumda.

Bu kapsamda ortaya çıkan ek ödemeler şöyle, AKP’den önce olmayan reçete bedeli, şimdi 3 kaleme kadar 3 TL, sonraki her bir kutu ilaç için ek 1 TL. Aile hekimleri eskiden ücretsizken, şimdi en az 4 TL. Acil servisler eskiden ücretsizken, devlet hastaneleri şimdi en az 12 TL, özel hastaneler ise 18 TL+ilave ücret. 10 gün içinde tekrar muayene olmak ek 5 TL ile ücretlendirilirken, eskiden olmayan eşdeğer ilaç farkı için şimdi herhangi bir sınır bulunmuyor.

Önceden hasta için yatak ücreti diye bir kalem yokken, AKP ile birlikte tek kişilik odada 90 TL, iki kişilik oda da 45 TL ilave ücret ortaya çıktı.

Paran varsa kansız, yoksa kanlı ameliyat
AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm sürecinde ortaya çıkardığı bir diğer başlık ise, "istisnai sağlık hizmetleri" oldu. Bu kapsamda belirlenen hizmetlerden yararlanmak isteyen hasta SGK’nın o ameliyat için belirlediği fiyatın 3 katını peşin olarak vezneye yatırmak durumunda.
Örneğin safra kesesinde taş olan bir hasta “robotik cerrahi metoduyla” kansız ameliyat olmak istedi. Bunun için ameliyatın fiyatının 3 katı olan 2 bin 160 TL’yi peşin olarak hastane veznesine ödemek durumunda. Bunu ödeyemediği durumda karnının yukarından aşağıya kadar kesilmesine razı olması gerekiyor.

Vurgunun son adı: Kamu-Özel ortaklığı
AKP’nin sağlığı gittikçe ticari bir alan haline getirmesinin son adımlarından birisi de kamu-özel ortaklığı olacak. Bu kapsamda, şehir hastaneleri yapılacakken, arsayı devlet verecek, kirayı devlet ödeyecek ancak hastaneden parayı binayı yapan özel şirket kazanacak.

Özel şirket yaptığı bina karşılığında 25 yıl boyunca devletten kira alacakken, hastanenin otoparkını, kantinini ve ambulansını da özel şirketlerin hizmetine sunacak.

(soL - Haber Merkezi)