Renault’da işçiler ayaklandı, Türk Metal saldırıya geçti!

Renault’nun Bursa’daki fabrikasında çalışan 1500 kadar işçi fabrikayı işgal etti. Üretimi durduran işçiler toplu iş sözleşmesi sürecine tepki gösteriyor. İşçiler fabrikaya noter getirilerek Türk Metal’den istifalarının alınmasını talep ediyor .

GÜNCELLEME - 01:01

İşçiler polis ve Türk Metal'in tehdidi nedeniyle polis kordonu içinde fabrikayı terk ediyorlar.


Türk Metal üyeleri desteğe gelen Bosch işçilerine saldırdı
GÜNCELLEME - 00:38: Renault işçilerine destek olmak üzere fabrikaya gitmek isteyen Bosch işçileri de Türk Metal üyelerinin saldırısına uğradı. Renault işçileri, bir süre önce Türk Metal'den BMİS'e geçen Bosch işçilerine direnişe destek olma çağrısı yapmış, Bosch işçileri de bunun üzerine fabrikaya doğru yola çıkmışlardı.


GÜNCELLEME - 00:13

Türk Metal üyelerinin, fabrika önüne destek için gelen siyasi parti ve kitle örgütü üyelerine saldırdığı belirtiliyor.


Bekleyiş sürüyor
GÜNCELLEME - 22.50: Fabrika içerisinde ve önünde işçilerin bekleyişi sürüyor. Renault yetkililerinin fabrikaya geldiği ve işçileri eylemi sonlandırmaları için ikna etmeye çalıştıkları kaydedildi. İşçiler ise eylemlerine devam ediyorlar.


"Noter gelecek, eylem bitecek"
GÜNCELLEME - 21.42: Fabrikayı işgal eden işçiler tekrar fabrika bahçesinde, personel girişi önünde toplanıyor. İşçiler "Türk Metal istifa" ve "Noter gelecek eylem bitecek" sloganları atıyor. Fabrika dışında da 150 civarında işçinin toplandığı gözleniyor. Polis fabrika dışındaki işçilerin toplanmasına engel olmaya çalışıyor.

Gece vardiyası için fabrikaya gelmesi beklenen işçilerin, servisler iptal edildiği için henüz fabrikaya gelmediği kaydedildi.


Türk Metal'ciler soL muhabirine saldırdı!
GÜNCELLEME - 21.30: Gelişmeleri haber yapmak üzere fabrikaya giden soL gazetesi muhabiri Ahmet Alptekin ve beraberindeki Avukat Atakan Arar, bir grup Türk Metal üyesinin saldırısına uğradı. Fabrikaya haber yapmak üzere giden Alptekin ve Arar fabrikanın otoparkında bir grup Türk Metal üyesi tarafından sıkıştırılarak tartaklandı. Olay yerine gelen polise şikayetçi olmak istediklerini bildiren Alptekin ve Arar, polisin "saldırganların teşhis edilemediği" şeklindeki yanıtıyla karşılaştı.


Bursa'da bulunan Renault fabrikasında işçiler üretimi durdurarak, fabrikayı işgal etti. Yaklaşık 1500 kadar işçinin fabrika içerisindeki bekleyişi sürüyor. Gece vardiyası için gelecek işçilerin de direnişçilere katılması bekleniyor. Toplu iş sözleşmesi sürecine tepki gösteren işçiler, fabrikaya noter getirilerek Türk Metal sendikasından istifalarının alınmasını talep ediyor.

Görüşünü aldığımız bir direnişçi işçi, Türk Metal sendikasının işçiye ihanet ettiğini ve bir an önce fabrikaya noter getirtilerek işçilerin istifalarının kabul edilmesini istediklerini aktardı.

Toplam 6 bin işçinin çalıştığı fabrikada 1500 civarında işçi şu anda direnişte. Gece vardiyası için gelen işçilerin de direnişe katılması ve sayının artması bekleniyor.

1998'de de ilk kıvılcım Renault'da çaktı
1998 yılında metal sektöründeki işçi direnişi de Bursa'da bulunan Renault fabrikasında başlamıştı. 1998'den bu yana fabrikada bu çapta bir işçi eylemi gerçekleşmedi.

Bosch ve Arçelik de ayakta
Geçtiğimiz dönem Türk Metal Sendikası'nın yetki sahibi olduğu Bursa Bosch fabrikasında da işçiler topluca Birleşik Metal-İş'e geçiş yapmıştı. BMİS bugün bir açıklama yayınlayarak, "işçinin iradesine saygı istiyoruz" dedi. Açıklamada şunlar söylendi:

Bosch işçileri yılmadılar, büyük bir onur ve cesaretle özgürlük yürüyüşlerini sürdürdüler. Bu kez 12 Eylül’ün sendikalar yasasını değiştirmekle övünen devlet devreye girdi. 200 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme sürecini yeni yasa çıkmadığı için donduran Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yasanın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihte daha hiçbir işyerinin çoğunluk tespit talebini incelememişken sadece Bosch işçileri için sarı sendikanın eline yazı tutuşturarak propaganda için apar topar işyerine göndermiştir.

Yapılanlar özgürlüklerine yürüyen Bosch işçilerini yeniden sarı sendikanın hapishanesine hapsetme işlemidir, tümü ile hukuk dışıdır çünkü birden fazla sendikanın çoğunluk tespiti için başvurduğu işyerlerinde sonraki tarihli başvurulara yanıt verilemeyeceği mahkeme ve Yargıtay kararları ile kesinleşmiştir.

Birleşik Metal-İş’in 4 Mayıs tarihli başvurusuna yanıt verilmeden Türk Metal’in 10 Eylül tarihli başvurusu yine çoğunluğu olmamasına rağmen yanıtlanmıştır. Bu işlem hukuk dışıdır ve sorumluları bu hukuk dışı işlemin bedelini ödemek zorundadır.

Bu nedenle eğer Çalışma Bakanı bu hukuk dışılığa ortak değilim diyorsa Bosch işçileri için yapılan hukuk dışı işlemin sorumlularını ortaya çıkarmakla görevlidir. Aksi takdirde kendiside hukuk dışılığa ortak demektir.

Yeni Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasası’nın işçi hak ve özgürlüklerinin önüne bir engel olarak konulduğu Bosch işçilerinin yetki sürecinde ortaya çıkmıştır. İşçilerin sendika seçme özgürlüğü hükümet, sarı sendika ve sermaye işbirliği ile gasp edilmeye çalışılmıştır.

Buna izin verilmeyecek, Bosch işçilerinin ekmeği ile oynayanlar başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere hukuksal yollardan mutlaka hesap sorulacaktır. Daha önce aynı yöntemlerin denendiği birçok işyerinde olduğu gibi Bosch’ta da toplu sözleşme yetkisi işçilerin istediği şekilde Birleşik Metal-İş Sendikası’nda olacaktır.”

Bugünlerde Eskişehir'de bulunan Arçelik fabrikası işçileri ve yine Bursa'da bulunan Coşkunöz firmalarında çalışan metal işçileri de Toplu İş Sözleşme süreci öncesinde sarı sendika olarak tanımladıkları Türk Metal’e tepki gösteriyor.

Gelişmeleri aktaracağız.

(soL-Bursa)