Pilot Bahadır'a destek devam ediyor

Hava-İş Sendikası işyeri temsilcisi Kaptan Pilot Bahadır Altan'ın THY yönetimince iş akdinin fesh edilmesine gelen tepkiler giderek büyüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA), Havacılık Tıbbı Derneği (HTD) gibi meslek örgütlerinin yanında, ITF ETF gibi uluslarası sendikal örgütler, Limter-İş, TÜMTİS ve DİSK, Yurtsever Cephe İşçi Birliği'ne ek olarak bugün, Havayolları Kabin Memurları Derneği TASSA üyeleri ve AYJET pilotları da Bahadır Altan'ın ve Hava-İş'in yanında olduklarını, THY yönetiminin sözkonusu uygulamasını kınadıklarını yazılı açıklamalarla bildirdiler.

AYJET Pilotları'nın yaptıkları açıklamada "Sivil havacılık kuralları ve şirket yönergeleri doğrultusunda kaptanlık yetkisinin gereğini yapan Bahadır Altan'ın işten çıkarılmasını kaygıyla izliyoruz. THY yönetiminin kaptan yetki ve kararları üzerinde baskı oluşturacak ve dolayısıyla uçuş güvenliğini olumsuz etkileyecek tutumu havacılık kültürü ve geleneğiyle bağdaşmamaktadır. Bu çerçevede uçuş ekiplerinin uçuş güvenliğini tehlikeye atacak gelişmelere karşı sendikalarıyla birlikte aldıkları kararı destekliyoruz.Yönergelerin kendilerine görev olarak da yüklediği "Kendini Uçuşa Uygun Hissetmediğinde Uçmama" şeklindeki bu meslek onurunu ve uçuş güvenliğini savunan duruşlarında yanlarında olduğumuzu tüm uçucu ekiplerine iletmeyi havacılık kültürümüzün ve sorumluluğumuzun gereği bir görev sayıyoruz" denildi.

TASSA (Hava Yolları Kabin Memurları Derneği) tüzük hatırlatması yaparak, üyelerinin mesleki faaliyetlerini ilgilendiren her çeşit kanun, kararname ve yönetmelikten aynının tatbikini sağlamaya çalışır. Üyelerinin herhangi bir yönden menfaatlerine ve mesleki onurlarına aykırı olan hükümlerin kaldırılması veya tadili ile uğraştığı gibi sonradan vaaz edilecek hükümleri de bu açıdan değerlendirip gerekli tedbirleri alır. Uçuş emniyeti ve şartları hususunda ki zorlukların giderilmesi konusunda ilgili müesseselerle temas eder açıklamasında bulunuldu.

TASSA Yönetim kurulu açıklamanın devamında, "Bir uçuş operasyonunda kabin ve kokpit ekiplerinin görevleri teknik olarak farklılık gösterse de bir "bütün" olarak görev yapıyor olduklarının altını bir kez daha çizmek isteriz. 01.07.2008 tarihinde THY uçağında vukuu bulan ve basına yansıyan olayda TK 127 ekibi(kabin+kokpit ekibi) uluslararası ve ulusal sivil havacılık kurallarını, ilgili şirketin genel ve özel kurallarını, uçuş emniyetini ihlal etmemiş şirket yönergelerine uygun davranmıştır. Olay sonucu THY kaptan Pilotu sayın Bahadır Altan'ın iş akdinin fesh edilmiş olmasını üzüntüyle karşılamaktayız" dedi.