Pilot Bahadır: Eylem amacına ulaştı

Bugün bir açıklama yapan THY pilotu Bahadır Altan, iş akdinin haksız yere feshedilmesi ile birlikte kamuyounda oluşan tepkinin ve başta sendika ve pilotların gösterdiği kararlı tutumun amacına ulaştığını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Pilot Bahadır Altan 25 Temmuz tarihli basın açıkalaması ile THY uçaklarının uçmamasına neden olacak "pilotların kendini uçuşa hazır hissetmeme hakkı kullanımı" kararının dün akşam Hava-İş yetkili kuruluna yapılan bir açıklama ile durdurulduğunu bildirdi. Hatırlanacağı üzere Pilot Bahadır Altan THY'nin iş akdini haksız gerekçelerle fesh edilmesi kamuoyunda eleştirilere neden olmuştu. Altan'ın iş akdinin feshi, güvenli uçuş kuralllarının uygulanmasının gerekliliğini hatırlatırken, pilotlar, THY'de kural ihlallerine karşı gerekli titizliği göstermeye devam edeceklerini vurguluyorlar.

Altan'ın basın açıklaması şu şekilde:

Değerli basın mensupları.

Bugün sabah ilk seferlerden itibaren THY uçaklarının uçmamasına neden olacak "pilotların kendini uçuşa hazır hissetmeme hakkı kullanımı" dün akşam Hava-İş yetkili kuruluna şimdi açıklayacağım çağrıyla durdurulmuştur.

THY yönetiminin havacılık kültüründen uzak, meslek özeline pervasızca müdahale eden, sivil havacılık ve şirket kurallarına aykırı, partizanca tutumunun sonucunda "THY de Pilot Krizi" şeklinde kamuoyuna yansıyan olay kendilerinin de tahmin edemeyeceği tepkilere yol açmıştır.

Çağdışı baskı ceza ve işten çıkarmadan ibaret yönetim anlayışı bu olayla daha da açığa çıkmış ve kamuoyunda afişe olmuştur.

Bu çerçevede yaşananlar çalışanların yoğun tepkisi, dernek ve sendikaların desteği ve basın emekçilerinin sahip çıkmasıyla bir tüketici hakkı olan uçuş güvenliği sorunu haline gelmiştir. Böylece bir günlük "pilotların kendini uçuşa hazır hissetmeme hakkı kullanımı" kararı alınmıştır. THY yönetiminin bu olayda amaçladığı çalışanlarını sindirip suskun bir toplum yaratma çabası tam tersi bir sonuç doğurmuştur.

Uçuş ekiplerinin gösterdiği duyarlılık bu anlamda amacına ulaşmıştır. Bundan sonra da kazanılmış haklara meslek etiğine, kurallara daha da sıkı sarılarak THY yönetiminin uçuş emniyetini aksatacak planlama ve uygulamalarına geçit vermeyecektir.

Bu 15 günlük sürede aldığım destek ve toplumun gösterdiği duyarlılık geleceğe umutla bakmamı sağlıyor. Toplumsal ve sendikal mücadelede sarf edilen en küçük bir emek bile boşa gitmiyor. O nedenle kendimi daha güçlü ve mutlu hissediyorum. Doğru yolda dürüstlükten ayrılmadığınız sürece kazanan hep siz oluyorsunuz. THY yönetimine bana bu duyguları yaşattığı için teşekkür borçluyum. Bütün arkadaşlarımızın ortak kaygısı Ulusal Hava Yolumuzun geleceğidir. Keşke bu konuda onlar da bizler kadar sorumluluk duygusuyla hareket edebilseler.

Bu aşamadan sonra bazı kötü niyetli girişimlerle meşru hak kullanımının çarpıtılarak sendikamın tüzelliğini ve mesai arkadaşlarımı yıpratıcı bir noktaya götürüleceğini açıkça tespit etmiş bulunmaktayım

Bu hakkın kullanımı işlemini durdurmadaki sorumluluk sadece bana aittir. Hava-İş in değerli üyeleri ve meslektaşlarımın bu kararlılığı ve örgütlülüğü daha da ileri götürerek 1 ocakta başlayacak yeni TİS sürecine taşıyacaklarına inancım tamdır.

Bahadır Altan

Hava-İş Uçuş İşletme Sendika Temsilcisi