Patronların 'hepimiz aynı gemideyiz' masalı sürüyor

Asgari ücret görüşmeleri çerçevesinde AKP hükümeti “demokrasicilik oyunu” oynarken, patronlar ise ağzındaki baklayı çıkardı. TİSK İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir, emekçinin değil meşhur “rekabet gücü”nün korunması gerektiğini belirterek ücret artışlarının makul sınır içinde kalması gerektiğini savundu.

Yeni asgari ücret tutarının belirlenmesi ile ilgili görüşmeler bugün başladı. 5 işçi, 5 işveren ve 5 devlet temsilcisinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 ay sürecek çalışmaların sonucunda gelecek yıl geçerli olacak yeni asgari ücret tutarını belirleyecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir’in katılımıyla bakanlıkta toplandı.

İlk toplantının ardından Ramazan Ağar ve Metin Demir NTV’de yayınlanan haber programında konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.

“Bu zam oranını kabul edemeyiz”
Asgari ücretin belirlenmesinde en düşük kamu emekçisinin maaşının dikkate alınmasını öneren Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücretin milyonlarca işçiyi ve ailesini doğrudan ilgilendirdiğini belirterek, 2013 yılı programında asgari ücretin Ocak ve Temmuz’da yüzde 3’er artırılmasının öngörüldüğünü, bunun kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Asgari ücretin, enflasyon hedef alınarak belirlenmesinin ”yoksulluğun sürdürülmesi” anlamına geleceğini dile getiren Ağar, ”Aile unsuru dikkate alınmadan insana yaraşır geçim koşullarını sağlamaktan uzak belirlenen asgari ücret, yürürlükte olduğu her ay eksik ödenmektedir. Bu eksik ödeme bekâr bir işçi için aylık 270 lira olarak hesaplanmaktadır” şeklinde konuştu.

Meğer hepimiz aynı gemideymişiz!
Türkiye ekonomisinin daha önceki büyüme oranlarının gerisinde kalarak 2013 yılında yetersiz bir büyüme elde edeceğini vurgulayan TİSK İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir ise, bu nedenle şirketlerin istihdam yaratma ve ücret ödeme kapasitesinin zayıf kalacağını ileri sürdü.

Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan Avrupa’daki iktisadi krize ve Ortadoğu’daki siyasi krize dikkat çeken Demir, asgari ücret belirlenirken firmaların rekabet gücünün düşürülmemesi gerektiğini belirtti.
Bunun üzerine Avrupa’daki krize karşın Türkiye’nin durumunun daha iyi olduğunun sık sık ifade edildiğini ve “Krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini” anımsatan sunucu Erhan Ertürk, Metin Demir’e dönerek “söz konusu ücret zammı olunca iş değişiyor mu?” diye sordu.

Türkiye’nin ve dünyanın gerçekleri olduğunu ve kendilerinin de gelecek endişesi içinde olduklarını ifade eden Demir ise, “Gemi hepimizin gemisi. Hepimiz aynı gemideyiz” dedi.

Herkes aynı geminin yolcusuysa neden bazıları sefalet koşullarına terk edilirken bazılarının müreffeh içinde yaşadığına değinmeyen Demir, şunları ifade etti:

“Bizim için önemli olan zammın sürdürülebilir olması. Bildiğiniz gibi rekabet eden bir ekonomimiz var. Eğer ihracatta, üretimde sorun yaşanırsa iş güvenliği tehlikeye girer. İşveren olmadan işçi olmaz. Keşke daha iyi imkânlarımız olsa da daha fazla verebilsek. Dikkatli olmalıyız.”

“Ücret artışları makul sınır içinde kalmalı”
Asgari ücretin artırılmasında 2013 hedef enflasyonunun önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Demir, maliyetlerin ve ücret artışlarının makul sınırlar içerisinde tutulabilmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, ücret dengelerini bozacak artışlardan kaçınılması gerektiğini belirten Demir, “Uzlaşmacı bir yapıya sahibiz. Birlikte anlaşarak bu işi çözebiliriz. Gemi hepimizin” şeklinde konuştu.

Demir’in “Olsa dükkân senin” türünden açıklamaları üzerine tekrar söz alan İbrahim Ağar ise, şunları dile getirdi:

"32 yıllık sendikal hayatım var ve bu süre boyunca tanık oldum ki bu tartışma hiç bitmiyor. Siyasal iktidar da işverenler de her zaman ekonominin iyi olduğundan bahsediyorlar. Ancak konu işçi olunca işin rengi değişiyor. Oysa asgari ücret belirlenirken TÜİK verileri ele alınarak insanca yaşamayı mümkün kılacak bir tutar belirlenmeli. Çalıştıranlar çalışanlara mutlaka sahip çıkmalı.”

(soL- Haber Merkezi)