Patron baskısına istifa yanıtı

soL (HABER MERKEZİ) Sakarya'nın Hanlı beldesindeki Ata Çelik Yapı Üretim A.Ş.'de çalışan 45 işçi, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle baskı gördükleri gerekçesiyle istifa etti.

Türk Metal Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, patron tarafından bu sendikaya üye olan işçilere dönük bıktırma ve baskı teknikleri uygulandı. Trabzon, Ümraniye ve Gebze gibi şantiyelere gönderilen işçilere fazla mesai yaptırıldı, işçilerin fazla mesai ücretleri de ödenmedi.

Fabrikada çalışan 180 işçiden 110'unun sendikaya üye olduğu ve sendikanın toplu iş sözleşmesi için yetki başvurusunda bulunduğu belirtildi. Patronun yetki itirazı için iş mahkemesine açtığı dava sürüyor.

Türkiye'nin dört bir yanında hem fabrika ölçeğinde hem de çıkarılan yasalarla kölece yaşamaya mahkum edilen işçiler temel hakları olan sendikalaşma konusunda da giderek artan bir şekilde baskıya maruz kalıyorlar. Patronlara ve onların siyasi temsilcilerine karşı işçilerin savunmasız kalmasında, işçi sınıfının yüzlerce yıllık mücadele birikiminin ürünü olan araçlardan ve mücadele kültüründen uzaklaşmasının da payı bulunuyor. İstifa yerine hak arama hedefine yönlendirilecek bir mücadele kültürünün yeniden üretilmesine yakıcı bir şekilde ihtiyaç duyuluyor.