"Ölümlerin nedeni işçilerin rahatlığı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim programının açılış töreninde işçilerin "bana bir şey olmaz" yaklaşımından çıkmasını istedi.

soL (HABER MERKEZİ) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Tuzla tershanelerinde çalışan işçilere yönelik olarak düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi"nin açılış törenine katıldı. Konuşmasında Tuzla'daki tershane sayısının 5 yılda 37'den 86 ya çıktığını ve tekne inşa edilen yerde şimdi "dev gemiler" inşa edildiğini vurguladı.

Bakanın konuşmasında "Tuzla'da bazı sıkıntılar var" cümlesiyle işçi ölümlerine gönderme yapması düşündürücü bulunurken, işveren ve hükümetten önce işçileri iş kazalarını önlemekten sorumlu tuttuğu gözlendi. Verdiği rakamlardan 11 bin 500 işçinin kayıt dışı olarak çalıştığı bilgisine sahip olduğu anlaşılan Çelik, işçilere "İşveren bu koruyucu donanımları sunmuyorsa bize bildirin. Bunu açıkça söylüyorum" biçiminde seslendi.

"Sizin sağlığınız her şeyden önemli. Önemli olan sağlıksa bu sertifikaları alacaksınız. Kara düzen anlayışı artık bitmiştir. Babadan, dededen kalma alışkanlıklarla çalışma hayatımızı sürdüremeyiz. 'Bana bir şey olmaz' anlayışıyla çalışma hayatında var olamayız. Bu konudaki teknolojik gelişmeler, bütün imkanlar gerek işveren, gerekse bizim tarafımızdan seferber ediliyor. Sizlerden bu kurallara uymanızı istirham ediyorum.'' ifadeleri Çelik'in işçi ölümlerini bir eğitim meselesi olarak kavradığını gösterirken, 1,5 aydan kısa sürede 20 bin işçiye verilmesi hedeflenen eğitim merak uyandırıyor.