OLEYİS üyelerine destek

Sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, yerel gazetelere ilan vererek, 206 günü geride bırakan grevin işçilerin talepleri dikkate alınarak sonlandırılması için Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’ne çağrıda bulundu.

soL (HABER MERKEZİ) Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) kantin, yemekhane, otel ve lokantalarında çalışan DİSK'e bağlı Otel, Lokanta ve Eğlence İşyerleri Sendikası (OLEYİS) üyesi işçilerin, ekonomik ve demokratik talepleri için başlattıkları grev 206. gününde. Greve ilk günden beri destek veren DİSK'ten Birleşik Metal-İş, Dev Sağlık İş, Emekli sen, Genç Sen, Genel İş, Lastik İş, Nakliyat İş, KESK'ten BES, Eğitim Sen, ESM, SES, Tüm Bel-Sen, Yapıyol-Sen, Türk-İş'ten Belediye İş 1 ve 2 Nolu Şube, Teksif-İş, yanı sıra Eğitim -İş, meslek örgütlerinden TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, 31. Bölge Kocaeli Eczacı Odası, Kocaeli Tabip Odası, Siyasi partilerden CHP, DSP, DTP. EMEP, EHP, Halkın Kurtuluş Partisi, ÖDP, SDP, SHP, TKP, kitle örgütlerinden Halkevleri, Hacı Bektaş Veli Derneği, Tuncelililer Derneği, Vartolular Derneği, Çınarlı Cemevi ve Kültür Sanat Derneği, kişisel olarak da Av. Murat Özveri, Av. Kadir Seçkin Bilgili, Av. Kureyş Bilgiç yerel gazetelere ilan vererek, taleplerin dikkate alınmasını ve grevin işçi açısından kazanımlar yaratacak biçimde çözümlenmesi çağrısında bulundu.

Hukuki sonuçlar anımsatıldı
Bugün için Kocaeli Demokrat ve Çağdaş Kocaeli gazetelerinde yarım sayfa olarak yayımlanan KOÜ Rektörlüğü'ne çağrımızdır başlıklı ilanın ilk bölümünde, sendikanın ve işçilerin hukuki kazanımları anımsatılarak şöyle deniliyor: ''Kent ve ülke kamuoyunca bilindiği üzere, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) kantin, kafeterya ve otel işçilerinin grevi 31 Aralık 2007'den itibaren 206 gündür devam etmektedir. Grevdeki işçiler bu süre içerisinde hem KOÜ yönetiminin, hem de kendileri adına OLEYİS'in açtığı tüm davaları kazandı. Kazanılan davalarla KOÜ yönetiminin grev kırıcılığı yaptığı, grevdeki işçilerin yerine yasadışı işçi çalıştırdığı, grev süresinde işten çıkartılan işçilerin sendikaya üye oldukları ve greve katıldıkları için işten çıkartılmasının kanunsuzluğu tespit edilmiş oldu.''

Toplusözleşme imzalanmalı
İlanda, KOÜ işçilerinin 2005 yılından bu yana 3 yıldır zam almadan ve fazla mesai ücretleri ödenmeden çalıştığına da yer verilerek, şöyle devam ediliyor: ''KOÜ işçileri, Anayasal haklarını kullanarak sendikalı olmuşlardır. KOÜ işçileri, yasal temsilcileri DİSK/OLEYİS'in üniversite yönetimi ile yürüttüğü Toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için gevre çıkmak durumunda kalmıştır. Grev süresince, haklılıkları mahkemelerde de kanıtlanan grevci işçiler onlarca kez gözaltına alınmalarına ve yaşadıkları tüm olumsuzluklara karşın ekmekleri ve gelecekleri için mücadeleye devam ediyor. Evrensel ölçü ve doğruları savunması gereken, yasal, demokratik, sendikal haklar ile hukuki süreçler konusunda öğrencilerine ders veren Kocaeli Üniversitesi'nin yönetimini yasal, demokratik, sendikal haklarını kararlı ve onurlu biçimde, insani ölçüler içerisinde kullanarak arayan OLEYİS üyelerinin sürdürdüğü grevi en kısa zamanda bitirmek üzere Toplu İş Sözleşmesi imzalamaya davet ediyoruz. KOÜ grevci işçilerinin haklı ve meşru mücadelesi kazanımla sonuçlanıncaya kadar takipçisi ve destekçi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.'' İlan, yarın da diğer bazı yerel gazetelerde çıkacak.