OLEYİS’te neler oluyor?

Bugün yapılacak OLEYİS Genel Kurulu öncesi DİSK tarafından yapılan açıklamada tüm kamuoyundan gizlenen bir operasyon düzenlendiği bildirilirken, Genel Kurulun sonucunda tartışmaların sürmesi bekleniyor.

DİSK tarafından yapılan açıklamada, Konfederasyona üye Türkiye Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası’nda (OLEYİS) gizli bir operasyonun düzenlendiği ifade edilerek, yasalar, tüzük ve hükümlerin yok sayıldığı kaydedildi. Açıklamada, OLEYİS’in yönetici kisvesi altındaki kimi kişilerce gasp edilme girişimiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Açıklamada, Genel Kurulun hukuksuz biçimde toplanılmaya çalışıldığı dile getirilirken, Genel Kurulun ardında asıl yatan nedenin konuşmalarda belirtilen 5 milyon TL olduğu, OLEYİS’in bu parayı Konfederasyona ödemeyi taahhüt etmesi gerektiği vurgulandı.

OLEYİS’in, 1976 yılından beri DİSK üyesi olduğu belirtilen yazılı açıklamada, OLEYİS’in Genel Başkanı Kamer Aktaş’ın 2009 yılında vefatından sonra yönetim içindeki anlaşmazlıkların büyüyerek belirsizlik, karmaşa ve kargaşa ortamının oluştuğu kaydedildi.

DİSK’in temel ilkelerinden biri olan sendika içi demokrasinin tümüyle ihlal edilerek, oluşturulan iki başlı yönetimin OLEYİS’i işlemez hale getirdiği belirtilen açıklamada şu şekilde devam etti: “Sendikamızı kamuoyu ve üyelerimiz önünde tartışmalı hale getiren son gelişme ise yine yasalar, tüzük hükümleri yok sayılarak, sendikamızın yönetici kisvesi altındaki kimi kişilerce gasp edilmesi girişimidir. Kimi yöneticilerce sendika içinde hukuk işletilmemiş, DİSK ilkeleri dikkate alınmamış, kişisel çıkar için her yol mübah sayılmıştır.”

“Olağan Genel Kurul bilinçli olarak geciktirildi”
Geçen yıl yapılması gereken Genel Kurulun bilinçli olarak geciktirildiği ifade edilen açıklamada, bugün yapılacak olanın ise hukuksuzluk örneği haline dönüştüğü vurgulandı. 200 delege ile toplanması gereken Genel Kurulun 176 delege sayısı ile toplanacağı belirtilirken, şube kongrelerinin de takvime göre gerçekleştirilmediği kaydedildi.

Açıklamada, OLEYİS yönetimi ile ilgili iddialar bununla sınırlı kalmadı. Şube kongrelerinin yok sayılması, yapılmış gibi gösterilmesi, İzmir bölgesinden delege bulunmaması ve delegelerin bir kısmının sahte olması gibi ifadeler yer alırken, sahte delegelerle ilgili dava sürecinin de devam ettiği vurgulandı.

Tüzük ve hükümleri çiğneme gücü nereden geliyor?
Açıklamada, hiç kimsenin arkasına iktidar gücünü almadan bu kadar rahat biçimde yasayı, tüzük hükümlerini çiğneyebilme gücünü bulamayacağı belirtildi. İki başlı hale gelen OLEYİS yönetiminin, işverenlerden ayrı ayrı aidat talebinde bulunduğu kaydedilerek, bu yöneticilerin, birbirleri aleyhine açtıkları davalarla sendikanın banka hesaplarının dondurulmasına neden oldukları ifade edildi.

Sendikanın büyük miktarlarda borç yükü altına sokulduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Şubelerin kira, elektrik, su, ücret, vergi gibi genel giderlerinin ödenebilmesi konusundaki taleplerinin karşılanması için Konfederasyon gerekli girişimleri yapmıştır. Sendikanın Konfederasyonumuza olan birikmiş aidat borçları nedeniyle icra işlemi yapılmış, bu yolla bloke edilen hesaplardan 45 bin 500 TL tahsil edilmiştir.

Tahsil edilen bu aidat alacağının 22 bin 200 TL’lik kısmı hızla acil ihtiyaçları için OLEYİS’e aktarılmıştır. OLEYİS’in işler kılınması, sendikal faaliyetlerini sürdürmeleri için yaptığımız bu iyi niyetli girişim, kimilerince kamuoyunu ve üyelerimizi yanıltmak amacıyla kullanılmıştır. İşçi sınıfını, DİSK’i, OLEYİS’i umursamayan, sendikayı geçim kapısı olarak gören kimilerinin “DİSK, sendikamızı icraya verdi” diye yaymaya çalıştığı karalamanın ardındaki gerçek budur. Cumartesi yapılacak genel kurulla ilgili hukuki süreç başlatılmıştır. İlk aşamada, bu girişimi yapan kimi OLEYİS yöneticileri 22 Temmuz 2010 tarihi itibariyle DİSK Disiplin Kuruluna sevk edilmiştir.”

Başka Konfederasyona geçme söylentisi
Öte yandan, açıklamada OLEYİS içinde başka konfederasyona geçme tartışmalarının da yapıldığı belirtildi. OLEYİS’in DİSK’e olan borçlarını gerekçe göstererek, başka Konfederasyona geçme söylentilerinin yayıldığı kaydedilirken, Sendikanın 5 milyon TL’lik borcunun söz konusu Konfederasyon tarafından ödeneceğine dönük taahhüt alındığı vurgulandı. Açıklamada, bugün hukuksuz biçimde toplanacak olan Genel Kurulun ve bu kadar rahat biçimde ilkesiz davranılmasının sebebinin geçmeyi planladıkları Konfederasyon ve onun ardındaki güçler olduğu belirtildi.

(soL–Haber Merkezi)