Nakliyat İş ambarlarda TİS imzaladı

DİSK'e bağlı Nakliyat İş'den yapılan açıklamada, 1100 İşçi adına sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlık aşamasında iken 25.08.2009 tarihinde anlaşmayla sonuçlandığı belirtildi.

Açıklamanın devamında şöyle denilmektedir:

"Yapılan Toplu İş Sözleşmesi'nin 01.06.2009 ile 31.05.2011 tarihleri arasında geçerli olacak ve 01.06.2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Toplu İş Sözleşmesi ile ücretlere yapılacak olan zam oranları 1.yıl, yıllık % 8,75 ile %16,5’e arasında olmuştur. 1.yıl ortalama ücret artışı Ortalama % 11’dir. Net ücret Toplu İş Sözleşmesiyle belirlenen ücret artışı yine % 11’dir. Toplu İş Sözleşmesi ile aylık ücretlere rakamsal olarak ta net 90 TL ile 170 TL’ye arasında zam yapılmıştır.

Ayrıca Konya’da yaptığımız Toplu İş Sözleşmesinde Özkan ve Desnak Ambarlarında ki yıllık ücret artış oranı % 35 olmuştur.

Yıllardan beri mücadelelerle kazanılmış hakların geri alınmasına yönelik işveren sendikası ve işverenlerin kriz ortamını fırsat bilerek dayatmaları olmuştur. Sıfır zam dayatmaları haftalık çalışma süresinin 42,5 saatten 45 saate çıkartılması ,Cumartesinin işgünü olmasının v.b dayatmalar olmuştur. Özellikle Topkapı Nakliyeciler Sitesin de üyelerimize işverenlerin bu dayatmalarına karşılamaya yönelik baskı ve tehditle sindirmek amacı ile Çevik Kuvvet yığılmıştır. ancak tüm bu baskı ve kazanılmış haklarımızın geri alınmasına yönelik dayatmalar sendikamız öncülüğünde üyelerimizin örgütlü gücü ile akşam mesaisine kalmama öğle yemeğine toplu çıkma gibi eylemlerle boşa çıkartılmıştır.

Yılda 4 maaş ikramiye, İşçi Sınıfının Uluslar arası birlik, dayanışma, mücadele günü olan 1 Mayıs ve bayan işçiler için 8 Mart’ın ücretli izinli olması, haftalık çalışma süresinin 42,5 saat olması, fazla mesai ücretlerinin % 100 zamlı olması gibi haklar, yapılan toplu iş sözleşmesi ile kazanımlarımız aynen korunmuştur.

Yerli Yabancı Parababaları Düzeninin Emperyalizmin Kaçınılmaz Krizinin Bedelinin İşçi Sınıfımıza Ödetilmesi Ahlaksızlıktır.

Krizi bahanesiyle işten atılmaların ardı arkası kesilmiyor. İşsizlik oranın resmi kurumlara göre % 13 tür. Gerçekte ise biz biliyoruz ki % 25’i geçmiştir. Sadece son 1 yılda işsiz sayısı 2 milyon artmıştır. İşten atılma korkusuyla işçi sınıfımız sigortasız, 15-16 saat çalıştırılmaya, mesai ücretlerinden vazgeçilmeye zorlanıyor. İş yoğunluğunda işçi gece gündüz çalıştırılıp iş olmayınca ücretsiz izinlere gönderiliyor, ücretlere zam yapılmadığı gibi ücretler aşağı çekiliyor. İşçi sınıfımızın son dönemde ücretleri reel olarak sürekli düşmektedir.

Sendikasız işyerlerinde bunlar yaşanırken Sendikalı işyerlerinde yaşananlar bunlardan çok farklı değildir. Sıfır zam dayatmaları artmıştır. Bazı işkollarında sendikalar toplu iş sözleşmesiyle belirlenen ücretleri aşağı çekmiştir. Sarı-gangaster Türk Metal Sendikasının Ereğli Demir Çelik Fabrikasında işçi ücretlerinin % 35 oranında aşağı çekerek işçi sınıfına ihanetini bir kez daha kanıtladı. TÜRK-İŞ Kamuda çalışan 300 bin işçi adına Hükümetle yürüttüğü toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda ortalama 1. yılında % 5,5 ücret zammına razı oldu. 2. yıl içinde %2,5 oranında zammı kabul etti.

AKP iktidarı işçi ve emekçi düşmanı yüzünü göstererek milyonlarca emekliye Temmuz ayında % 1,83 oranında zam yaptı.

Böylesi bir ortamda sendikamızın 1100 işçi adına yapmış olduğu Toplu iş sözleşmesi mevcut koşullarda örnek bir Toplu İş Sözleşmedir. Krizin Sorumlusu Biz Değiliz- Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz ve devrimci sınıf sendikacılığımız anlayışı gereği kazanılmış haklarımızı korunmuştur. TİS ile üyelerimizin aylık ortalama ücretleri % 11 oranın da zamla enflasyonun üzerinde bir artış olmuştur.

Yaptığımız bu Toplu İş Sözleşmesinin İşçi Sınıfımıza ve diğer sözleşmelere örnek olmasını dileriz."

(soL - Haber Merkezi)