Mühendislerden "deprem" buluşması

TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi , 17 Ağustos depremin 9. yılında, “Depreme duyarlılık için yürüyoruz” sloganıyla Galatasaray Meydanı’nda buluştu. Mühendisler daha sonra diğer kentlerden mühendislerle buluşmak üzere Gölcük'e gittiler.

soL (İSTANBUL) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) üyeleri dün, Galatasaray Meydanı'nda yürüyüş için bir araya geldi. Çok sayıda İMO üyesinin katılımıyla yapılan yürüyüş, Taksim Meydanı'nda sona erdi. Burada bir açıklama yapan İMO İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, 17 Ağustos 1999'da gerçekleşen depremin önemli can ve mal kayıplarına neden olduğunu söyledi.

Can ve mal kayıplarının, kötü imar, denetimsizlik, kaçak yapılaşma ve rant anlayışı gerçeğini açığa çıkardığını savunan Gökçe, gerek yapı üretimi alanında çalışanlar açısından gerekse kullanıcılar ve mal sahipleri açısından üst düzey bir bilincin oluşmasına önemli ölçüde ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Oda olarak, güvenli, depreme karşı duyarlı, sürdürülebilir bir yapı üretiminin ve kültürünün oluşmasına katkı sağlamak amacıyla depremin merkezi Gölcük'e gideceklerini kaydeden Gökçe, depremin üzerinden 9 yıl geçmesine ve teorik düzeyde çok şeyin yazılmasına karşın elle tutulur uygulamaların yapılmadığını ileri sürdü.

Gökçe, İstanbul Deprem Master Plan çalışması ve 1. Deprem Şurası'nda kararlaştırılan konulara yönelik somut adımların atılmadığını da savunarak, afet zararlarının azaltılması konusunda halen Türkiye'de stratejik bir planın olmadığını ifade etti.

Türkiye'de bugüne kadar depremlerde 100 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğini, 600 binden fazla yapının yıkıldığını veya hasar gördüğünü belirten Gökçe, Türkiye'de ortalama her yıl hasar yapan bir depremin yaşandığını dile getirdi.

Marmara Denizi'nin fokurdadığını, er veya geç 7-7,5 şiddetinde bir depremle karşılaşılacağını ifade eden Gökçe, "İmar ve yapı denetimi sisteminin risk yönetimini kapsayacak biçimde yenilenmesi, zarar azaltma kapsamında gerekli kurumsal yapılanma, mevzuat düzenlemeleri, toplumun afet tehlikesi ve riski konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir" dedi.

Mevcut mevzuatın depreme hazırlanmayı ve riskleri azaltmayı öngören "tehlike" ve "risk" kavramlarını içerecek bir anlayışla yeniden ele alınması gerektiğini de dile getiren Gökçe, deprem güvenliği olmayan okulların, hastanelerin ve diğer kamu binalarının, insanların toplu olarak çalıştıkları iş yerlerinin, endüstri tesislerinin, konutların ve benzeri yapıların güçlendirilmeleri veya yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini vurguladı.

Depremi afete dönüştürmeyin
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise Marmara depreminin 9. yılında Türkiye'nin değişik yerlerinden mimar ve mühendislerin Gölcük'te buluşacağını dile getirdi.

Gerekli yasal düzenlemelerin insan odaklı bir şekilde yapılması gerektiğini kaydeden Soğancı, "Depremin engellenemeyeceği doğrudur. Ancak depremin Türkiye'de afete dönüşmesi engellenebilir" dedi.

Açıklamaya katılan grup dün gece Gölcük'e giderek, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen İMO üyeleriyle depremin meydana geldiği saatte saygı duruşunda bulunarak basın açıklaması yaptı.