Mühendisler: Uyarıyoruz!

İnşaat Mühendisleri Odası’nca düzenlenen, “Güvenli yapı üretmek, depreme karşı duyarlı olmak” yürüyüşü, dün akşam Gölcük'te gerçekleştirildi. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, hükümeti ve devleti sert bir dille eleştirerek, "Bu felaketin vebali boynunuzadır" dedi.

soL (Kocaeli) İnşaat Mühendisleri Odası'nca düzenlenen, "Güvenli yapı üretmek, depreme karşı duyarlı olmak" yürüyüşü, dün akşam Gölcük'te gerçekleştirildi. Anıtpark'ta başlayan yürüyüş Kavaklı Sahili'nde son buldu. Türkiye'nin dört bir yanından gelen inşaat mühendislerinin katıldığı yürüyüşte, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, 9 yıl geçmesine rağmen hala devletin gereken önlemleri almadığını belirterek, depremin olduğu noktada devleti uyardıklarını kaydetti.

Bu acılar bir kez daha yaşanmayacak
Yaklaşık bin mühendisin katıldığı eylem, GESOTİM ve Gölcük Belediyesi'nin yapacağı etkinlik yürüyüşü ile aynı saatte denk geldi. Yürüyüşün bölünmemesi için GESOTİM, Gölcük Belediyesi kurtarma ekipleri ve mühendisler birlikte Kavaklı sahiline yürüdü. İnşaat mühendisleri burada yaptıkları basın açıklamasından sonra depremin olduğu saat 03.02'de Gölcük Sahili'ne çiçek bıraktı. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp, acıların küllenmesine, gerçeklerin gözardı edilmesine, yetkililerin hukuki ve vicdani sorumluluklarından kurtulmasına, vurdumduymazlığa, insan hayatını ciddiye almayan yaklaşımlara karşı tepki göstermek için Gölcük'te toplandıklarını söyledi. Siyasi iktidar tarafından toplanan Deprem Şurası'nda alınan kararların uygulanmasını isteyen Harp, "Bu coğrafyanın acılı insanları devlet erkinin aldığı kararları bilmek ister ve nasıl önlemler alındığının farkında olması gerekir. Çünkü bu halk bu acıları bir kez daha yaşamak istemiyor" dedi.

Sesimizi duyan var mı?
İnsanların oturduğu evi, mahalleyi gözden çıkaran siyasi erkin, kamu binalarına, okullara, hastanelere, yurtlara ve kreşlere yönelik nasıl çalışmalar yaptığının bilinmediğini söyleyen Harp, "Bunları öğrenmek istiyoruz. Kaç kamu binasının mevcut durumu test edilmiş? Kaçının güçlendirilmesi yapılmış ? Bu soruların yanıtlarında ortaya çıkan tablo korkunç, okullar, kreşler başta olmak üzere ortak kullanım alanları tehdit oluşturuyor. Tekrar uyarıyoruz, bir çocuğumuzun kılına zarar gelirse, bir insanımızın burnu kanarsa bunun sorumluluğu adım atmayan, vurdum duymaz davranan, deprem tehlikesini ciddiye almayan, depreme hükümet programında yer vermeyen siyasi erktir. Sözün bittiği noktada Gölcük'ten tekrar haykırıyoruz, sesimizi duyan var mı?" diye konuştu.

Acıların vebali boynunuza
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da, depremden sonra Türk Mimar ve Mühendisleri'nin çuvaldızı ilk kendilerine batırdıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Bizler bu felaketten sonra nasıl önlemler alınması gerektiğini, neler yapılması gerektiğini ortaya koyduk. Bu tespitlerimiz için yıllarca mücadele verdik. Burada, depremin olduğu noktada, siyasi erki uyarıyoruz. İnsana değer verin. Yüzünüzü ve kıblenizi sermayeye değil, bu ülkenin acılı insanlarına çevirin. Bu devlet ve siyasi erk yeni depremlerin felakete dönüşmemesi için dediklerimizi yapsın. Bu yörenin halkına çok iş düşüyor. Acı hissetirilsin ve önlem almayanlara hatırlatılsın. Biz 9 yıl sonra depremin olduğu bu noktada tekrar haykırıyoruz. Ya önlem alırsınız, ya da bu memleketteki tüm felaketlerin suçlusu olursunuz. Bu acıların vebali boynunuzadır."

Bir eylem de Kocaelililerden: http://haber.sol.org.tr/kentgundemleri/2688.html