Metal sektöründe sözleşme hazırlığı

Türkiye’deki en büyük özel sektör grup sözleşmesinde yeni dönem için sendikalar taslak çalışmalarını yapıyor.

soL (KOCAELİ) Türk-İş'e bağlı Türk Metal, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş'e bağlı Çelik-İş sendikaları, Kocaeli bölgesindeki Ford Otosan, Mannesmann Borusan Endüstri, Çelik Halat, Federal Moğul, Çolakoğlu Metalurji, Kale, Kalibre Boru, Diler Çelik, Arçelik, Çelikord, Beksa, Areva, Kroman Çelik, Sarkuysan fabrikalarında çalışan yaklaşık 25 bin işçi adına 1 Eylül'den geçerli olacak yeni dönem sözleşmesi için, ağustos ayında işveren sendikası MESS ile masaya oturacak.

Türk Metal, Çelik-İş ve Birleşik Metal üyelerinin yeni dönem beklentileri çok yüksek değil. Sektörde her dönem toplu sözleşmenin koşullarını belirleyen Türk Metal, Ford Otosan'daki üyeleriyle gruplar halinde görüşüp taslak belirlemeye çalışıyor. Otomotiv sektöründe karlılık artışına rağmen, işçilerin yeni dönem sözleşmelerden çok büyük beklentileri bulunmuyor. Ford'da en düşük maaş 750, en yüksek maaş 2.250 YTL düzeyinde.

Gözler BEKSA'da
Bu dönem toplu sözleşme pazarlığında özellikle BEKSA'nın durumu oldukça kritik. Sabancı Grubu'na bağlı BEKSA'da, bundan önceki sözleşme ile ücretler 2.500 YTL civarına gelmiş, ancak işveren sipariş azlığını gerekçe göstererek işçileri işten çıkartıp, daha sonra 1.300 YTL maaşla geri almıştı. BEKSA'da son dönemlerde siparişlerin yeniden arttığı biliniyor. BEKSA işçileri, bu yüzden grup sözleşmesinde kayıplarının telafisini bekliyor.