'Metal sektörü, işçi sömürüsüyle büyüyor'

Birleşik Metal-İş Sendikası, metal işçilerinin, her geçen gün büyümeye devam eden sermaye ile kendi konumlarını karşılaştırdıklarında, büyük bir öfke duyduklarını ifade etti.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'yla Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilk adımı, 4 Ağustos'a kadar atılacak. Birleşik Metal-İş Sendikası, yaptığı açıklamada, metal iş kolunun son yıllarda yaşadığı büyümenin, işçilerinin karşılığı ödenmeyen emekleri ve yoğunlaşan sömürü sayesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında 1 Eylül 2008-31 Ağustos 2010 tarihleri arasında geçerli olacak grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlamasına kısa bir süre kala, DİSK Güney Marmara Bölge Temsilcisi ve Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, yazılı bir açıklama yaptı. Ekinci, metal iş kolunun son yıllarda gerçekleştirdiği olağanüstü büyüme, ihracat, ciro ve kâr artışları ile ekonominin lokomotifi olduğunu söyleyerek, "bu büyüme, metal işçilerinin karşılığı ödenmeyen emekleri, yoğunlaşan sömürüler sayesinde" dedi. Sermaye büyürken işçilerin haklarının küçüldüğünü belirten Ekinci, metal işçilerinin yarattıkları değerler ve her geçen gün büyümeye devam eden sermaye ile kendi konumlarını karşılaştırdıklarında, içinde bulundukları koşullara daha büyük bir öfkeyle baktıklarını ifade etti.

Sermaye büyüdü, ücretler eridi
Ekinci, Türkiye İstatistik Kurumu ve Milli Prodüktivite Merkezi'nin verilerine göre, metal iş kolunda ücretlerin üretilen değer içindeki payının yüzde 2,5'a gerilediğini, bu değerin 10 yıl önce yüzde 5 düzeyinde olduğunu kaydetti. Metal işçilerinin ekonomik ve siyasi sorunlarının daha da arttığını, 2008-2010 grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerine bu koşullar altında girdiklerini ifade etti.

Yaptığı açıklamada, iş yerlerinin toplu iş sözleşmesi yetkilerinin sendikaya ulaştığını, 4 Ağustos tarihine kadar toplu iş sözleşmesi teklifini sözleşmenin tarafı olan MESS'e sunacaklarını belirten Ekinci, tekliflerini üyeleriyle birlikte hazırladıklarını, teklifin son halini yine üyeleriyle paylaştıktan sonra MESS'e vereceklerini söyledi.