Limter İş işçi katliamını protesto etti

Tuzla Tersaneler Bölgesindeki Gisan Tersanesinde, işçilerin birer kum torbası yerine kullanılması sonucu 3 işçinin hayatının kaybetmesi Limter İş sendikası tarafından eylemle protesto edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki Gisan Tersanesi'nde filikanın sağlamlığı kum torbaları yerine işçilerle test edilmeye çalışılınca ortaya çıkan katliamda 3 işçi hayatını kaybetmiş, olay çevrelerce insan hakları ihlali olarak değerlendirilmişti.

Limter İş Sendikası bugün sabah 7.30'da iş katliamının olduğu Gisan Tersanesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Eyleme DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Arkas Holding tarafından işten atılan Liman İş Sendikası üyesi işçiler destek verdi.

Patronlarla birlikte işçiler de cezalandırılıyor
Limter İş Sendikası adına basın açıklamasını okuyan Genel Başkan Cem Dinç, sorumluların yargılanmasını ve Çalışma Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini vurgularken, kurallara uyulmuş olması halinde 3 işçi arkadaşlarının hayatlarını kaybetmemiş olacağını söyledi. "Çalışma Bakanı nerede? Bir daha ölüm olursa canınızı yakarım diyen Başbakan nerede" sorularını yetkililere yönelten Dinç, yaşanan ölümlerden hükümetin de tersane patronları kadar suçlu olduğunu belirtti.

Cem Dinç, ceza olarak tersanelerin kapatılmasının arkasında işçilerin ücretsiz olarak sokağa atılması olduğunu ifade ederken, "Patronlarla birlikte işçiler de cezalandırılıyor. Bir kere daha tersane kapatmanın çözüm olmayacağını ilan ediyoruz. Tersane kapatıldığı koşullarda ise işçi arkadaşlarımızın ücretli izne tabi olmasını istiyoruz" dedi. Dinç bedeli ne olursa olsun GİSBİR'in kapısına dayanacaklarını söyleyerek açıklamasını bitirdi.

Dinç'ten sonra söz alan DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve KESK Genel Başkanı Sami Evren'de yaşanan iş cinayetlerinden duydukları üzüntüleri belirttiler. Tuzla tersanelerinde incelemelerde bulunan Tuzla Araştırma Komisyonu üyesi, DTP Milletvekili Tuncel ''Bu artık kaza değil, katliam. Gemi inşa sektörü Türkiye için önemli bir iş sektörü ama artık sadece kazalarla, ölümlerle anılıyor. Ölümlerden sorumlu olanlar yargılanmalı'' dedi.

KESK Genel Başkanı Evren tersanelerde çalışan 57 bin işçiden 40 bininin sigortasız olduğunu vurgulayarak, tersane patronlarının, işçileri köle olarak görmekte olduğunu belirtti. Evren, ''İşçiler burada sigortasız çalıştırılıp, kazalara, ölümlere maruz kalıyorsa bunun sebepleri araştırılmalı, önlemleri alınmalı" diye konuştu.

Suç duyurusunda bulunulacak
Arkas Holding tarafından sendikalı oldukları için işten atılan Liman İş Sendikası üyesi işçilerde eyleme katılarak tersane işçilerine destek verdiler. Eylemde, Limter İş Sendikası üyelerinin, olayın sorumluları hakkında Tuzla Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacakları belirtildi.