Lastik-İş’te muhaliflerin tasfiyesi sürüyor

DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikası’nın bünyesinde, 14 günlük grevin ardından başlayan huzursuzluk giderek tırmanıyor.

soL (KOCAELİ) Lastik-İş Sendikası'nın Türk Pirelli, Brisa, Goodyear İzmit ve Adapazarı fabrikalarında 14 gün sürdürdüğü grev sonrası, sendika içi tasfiyeler sürüyor. Genel Başkan ve yönetimin grev değil, uzlaşmadan yana tavır koymasına rağmen greve çıkılmasına neden oldukları öne sürülen işyeri temsilcilerinin, çalıştıkları fabrikalardan çıkışının verilmesine devam ediliyor. Önce Goodyear, şimdi de Türk Pirelli işvereni, baştemsilci ve temsilcilerin bir bölümünün çıkışını verdi. Bu gelişme, Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karacan'ın, "muhaliflerini tasfiye" operasyonu olarak değerlendiriliyor.

Sendika sessiz kalıyor suçlaması
Lastik-İş Sendikası, haziran ayında grev kararı almış ve bu grev 14 gün sürmüştü. Grev oylamasında, sendika yönetimiyle pek çok işçi karşı karşıya gelmişlerdi. Goodyear Lastik Fabrikası'nda 9 Temmuz'da başlayan işten çıkarmalar 23 Temmuz'da devam etti. İşten atılan Saffet Cengiz, Musa Avcı, Aydın Us, Adil Saka, Mücahit Özcan ve Cengiz Çolak'ın tek ortak özelliği Lastik-İş Sendikası'nın mevcut yönetimine muhalif olmaları. Musa Avcı, Goodyear Lastik Fabrikası'nda temsilci seçilmiş ve temsilciliğinin atanması gerekiyordu. Yapılan delege seçimlerine de sert tepki gösteren ve delege seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını söyleyen bu 6 kişinin önümüzde günlerde yapılacak olan delege seçimlerinde potansiyel aday oldukları da bütün lastik işçilere tarafından biliniyordu.

Goodyear'da ikinci parti
Lastik-İş Sendikası'nın yetkili olduğu Goodyear Lastik Fabrikası'nda, işveren, 12-17 yıllık kıdemleri bulunan Erkan Keskin, Enver Göktepeli, Mesut Çil, Cemal Acar ve Haşim Tan'ı da, iş yasasının 17 ve 18. maddelerini gerekçe göstererek kapı önüne koydu. Bugüne kadar hiçbir uyarı almadıkları, aksine fabrika yönetimince verilmiş ödüller ve belgelere sahip oldukları öğrenilen işçiler "performans düşüklüğü" gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı.

Pirelli'de görevden almalar
Goodyear'da 11 işçinin işten çıkartılmasına sessiz kalan Lastik-İş yönetimi, Pirelli Fabrikası'ndaki 5 temsilcisini ve Kocaeli Şubesi'ndeki bir yönetim kurulu üyesini görevden aldı. Pirelli'de çalışan Şube Yönetim Kurulu üyesi Recep Ortaç ile Pirelli işyeri temsilcileri Necati Pehlivan, Metin Karaçam, Metin Bezirci ve Temel Fidan ile Baştemsilci Harun Demir, daha önce sendikanın disiplin kuruluna sevk edilmişti. Bu kişiler sendikal görevlerinden alınınca, işveren de tebligat yaptı, makine başında çalışmaya çağırdı.