Kuzey Kıbrıs'ta genel grev!

Hükümetin ücret zamlarını toplu sözleşme konusu olmaktan çıkaran eşel mobil sistemindeki değişiklik hazırlığına karşı Kuzey Kıbrıs'taki 35 sendikadan genel grev yanıtı geldi.

soL (HABER MERKEZİ) KKTC'de hükümetin eşel mobil sistemindeki değişiklik çalışmalarını protesto eden sendikalar genel greve gitti. "Hayat pahalılığına göre zam" diye tanımlanan eşel mobil sistemi ile 2 ayda bir çalışanların maaşlarına hayat pahalılığı oranında zam yapılıyor. Bu sistem ile ücret zammı pazarlık ya da toplu sözleşme konusu olmaktan çıkıyor. Eşel mobil sistemi ile ilgili kaynağın ise ağırlıklı olarak Türkiye'den gelen yardımlarla karşılanması, sistemin Türkiye ekonomisindeki gelişmelere bağlı çalışması anlamına geliyor.

35 sendikanın katılımıyla gerçekleştirilen genel grev, işyerlerine göre esnek saatler arasında uygulandı. Grev limanlarda 24 saat, havaalanında 08.00-18.00 saatleri arasında ve hastanelerde 08.00-12.00 saatleri arasında gerçekleştirildi.

Hükümetin eşel mobil sistemindeki değişiklik konusunda ısrarcı olması halinde daha etkili eylemlerde bulunacakları uyarısında bulunan sendikalar, gazetelere verdikleri ilanlarda çalışanlara yönelik saldırılara izin vermeyeceklerini vurguladı. "Ya yasanız gidecek, ya da siz" sloganını kullanıldığı genel grev nedeniyle, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY), Atlasjet ve Pegasus, seferlerinin saatlerinde değişiklik yaptı.

KKTC'deki genel greve devlet televizyonu Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BTR) ile Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK) da katıldı. TAK, "Abonelerin dikkatine" başlığıyla yayımladığı açıklamada, "Türk-Ajansı Kıbrıs (TAK) çalışanları bugün (7 Temmuz 2008) grevde olduğundan, kurum bugün hizmetlerini yerine getiremeyecektir" dedi.

Solcu hükümet AKP'nin sözünden çıkmıyor
Kuzey Kıbrıs'ın "solcu" hükümetinin başbakanı Ferdi Sabit Soyer ise greve ilişkin olarak yaptığı açıklamada "grevin bir ülkede en son kullanılacak silah, ancak bu ülkede ilk kullanılan silah olduğunu" söyledi. Grevin bu şekilde kullanılmasının demokrasi, hak ve özgürlüklerini kamuoyu önünde erozyona uğrattığını öne süren Soyer, sendikaların genel durumu ve süreci bir kez daha değerlendirmesini istedi. Başbakan Soyer, "hak ve özgürlüklerin ilk silah olarak kullanılmasının, bir süre sonra gerici bir kısım güçlerin demokratik hak ve özgürlükleri kullanmasını sağlayabileceğini" kaydetti.

CTP hükümetinin eşel mobil sistemini kaldırmak istemesi gerekçelerinden biri Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a aktarılan kaynağın azaltılması olarak görülüyor. AKP hükümeti Kuzey Kıbrıs'a yapılan yardımları ekonomik kriz koşullarını da ileri sürerek, yeni bir yapıya kavuşturma girişiminde bulunuyor.

Sendikalar ise bu politikayı eleştirirken, yasaların geri çekilmesi konusunda kararlı olduklarını vurguluyor. İstihdam edilen nüfusun yaklaşık yarısı bu sistemle maaş alırken, sendikalar "ya bu yasa geri çekilecek ya da hükümet gidecek" diyor. Emekliler Cemiyeti'nin de destek verdiği greve katılan sendikalar ise şöyle: KTÖS, KTOEÖS, Dev-İş, Devrimci Genel İş, Devlet-İş, Emek-İş, Petrol-İş, Mağusa Türk Genel İş, Hür-İş, Kamu-İş, Büro-İş, Hava-Sen, Bay-Sen, Bel-Sen, Memur-Sen, Türk-Sen, El-Sen, Tel-Sen, Bank-Sen, Gıda-Sen, Sağlık-Sen, KTAMS, Kamu-Sen, Güç-Sen, Tıp-İş, BES, Mec-Sen, Tur-İş, DAÜ-Bir-Sen, Vergi-Sen, Çağ-Sen, ATES, Basın-Sen, BASS, Vet-Tek-Sen.