Kotlar beyazlarken hayatlar kararıyor

Kot taşlama atölyelerinde kum püskürterek çalışan işçilerden pek çoğunun "slikozis" hastalığına yakalanarak yaşamını yitirmesi Tüketici Hakları Merkezi'nin de tepkisine neden oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser, kot taşlama atölyelerinde çalışan işçilerin ölümlerini araştırmak, kamuoyu oluşturmak ve yetkili mercileri önlem almaya yönlendirmek üzere bir komisyon oluşturduklarını bildirdi. Yazılı bir açıklama yapan Keser, "Kamuoyunda çıkan haberler doğrultusunda hazırlayacağımız rapor için Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde başvuruda bulunduk" dedi.

Keser, kot beyazlatmak/eskitmek için kot taşlama atölyelerinde çalışan işçilerin hastalanarak genç yaşta yaşamlarını yitirdikleri, tüm dünyada bu tür işlemler makinelerle yapılırken Türkiye'de genç yaşta işçilerin bu atölyelerde çalıştırıldığı ve bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığı yönünde haberlerin kamuoyuna yansıdığını ifade etti. Yaşanan gelişmelerin, başta Türk tüketicisi olmak üzere Avrupa ve dünyadaki tüketiciler tarafından tepkiye neden olduğunu belirten Keser, "Avrupa ülkelerinden İsveç'te 'Türkiye'den kot almayın' kampanyası başlatıldığı gelen haberler arasındadır" dedi.

"İnsanların yaşam hakkı her türlü evrensel hakkın önünde gelmektedir" diyen Keser bu nedenle TÜ-MER olarak yaşanan olayları araştırmak, kamuoyu oluşturmak ve yetkili mercileri tedbir almaya yönlendirmek üzere bir komisyon oluşturduklarını kaydetti. Komisyonun konuyla ilgili bilgiler almak üzere Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunarak Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde sorular yönelttiğini belirten Keser, söz konusu raporu, ilgili kurumlardan gelen yanıtlara göre hazırlayarak kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
Keser yapılan uyarılara karşın insan ölümlerine neden olan bu atölyelerde önlem alınmadığı takdirde ise tüketicilere kot almama yönünde çağrıda bulunacaklarını söyledi.