Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu oluşturuldu

Kocaeli'nde kuruluşu gerçekleştirilen platform, öncelikle 29 Kasım'da Ankara'da yapılacak ''Krize, işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı'' mitingine geniş katılım sağlamayı örgütleyecek.

soL (Kocaeli) 29 Kasım Ankara Mitingi'ni öncelik alarak, krize, işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı yürütülecek mücadelenin ortaklaşması ve daha güçlü bir muhalefet yaratılmasını öngören Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu'na TKP, ÖDP, EMEP, DTP, EHP, SDP, CHP İzmit İlçe İşçi Komisyonu, Tabip Odası, EMO, MMO, Yurtsever Cephe, Halkevleri, SES, BES, ESM, Tüm Bel-Sen, Birleşik Taşımacılar Sendikası, Birleşik Metal-İş, Devrimci Sağlık-İş ve Tunceli Dernekleri Federasyonu katkı koydu.

KESK Dönem Sözcüsü ve ESM Şube Başkanı Yener Çalışkan, platformun, ülke gündemini etkileyecek toplumsal ve siyasal olaylara karşı ortak refleks geliştirme açısından önemli olduğunu söyledi. TKP İl Başkanı Barbaros Tantan da, ülkenin önünde kriz, işsizlik ve kürt sorunu başlıklarını kapsayan bir süreç olduğunu ifade ederek, sosyalistlerin bu süreci güç biriktirerek aşmasının önemli olduğunu, ÖDP İl Başkanı Sedat Şeyhoğlu, kriz ve işsizliğin yaratacağı sonuçların işçileri ailelerine de iyi anlatarak alanları hareket ettirmek gerektiğini, EMEP İl Başkanı Güner Kizir ise işçilerin taleplerinin öne çıktığı bir eylem takvimi oluşturulması gerektiğini kaydetti.

İşçi sendikalarının bakışı
Birleşik Metal-İş Sendikası Şube Başkanı Hami Baltacı, MESS ile yürütülen ve uyuşmazlıkla sonuçlanan toplusözleşme sürecinin hemen ardından bu tür bir birlikteliğin oluşmasının önemli olduğunu ifade ederek, ''Güçleri birleştirmek, bizi patronlar karşısında daha dirençli kılacaktır'' dedi. Birleşik Taşımacılar Sendikası İl Temsilcisi İlker Önal da, işçi sınıfı, kamu emekçileri ve halkın ortaklığını yaratacak eylemlilikler örgütlenmesi gerektini belirtti. Diğer konuşmacılar da, muhalif duruşu oluşturan eylemliliklerin platform aracılığıyla ve bir takvim dahilinde yürütülmesini istedi. Platformun Yürütme Kurulu da DİSK ve KESK temsilcilerinden oluşturuldu.

Eylemliliklere çağrı
DİSK ve KESK'in 29 Kasım'da Ankara'da yapacağı mitinge yoğun katılımı amaçlayan platform, yarın 14.00'te KESK'in Belediye İşhanı önündeki basın açıklaması, 15.00'te de Eğitim-Sen'in aynı yerdeki ''Çocuk haklarıyla çocuktur'' etkinliğine, 16 Kasım Pazar günü 13.00'te yine aynı yerde Yurtsever Cephe İşçi Birliği'nin ''Kriz ve işten atılmalar'' başlıklı basın açıklamasına, 18 Kasım Salı günü 18.30'da Eğitim-Sen Körfez İlçe Temsilciliği'ndeki ''SSGSS kamu çalışanları ve halkımızı nasıl etkileyecek'' başlıklı sunuma ve 23 Kasım Pazar günü de Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nce düzenlenen ''Marksizm 2008'' konulu panele çağrı yaptı.