Kızıl Bayrak yasaklandı

Haftalık siyasi gazete Kızıl Bayrak, TKİP’le (Türkiye Komünist İşçi Partisi) ilgili yayınladığı haber gerekçe gösterilerek bir ay süreyle kapatıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Haftalık siyasi gazete Kızıl Bayrak bir aylık süreyle kapatıldı. Gazetenin basıldığı Gün Matbaası'na ulaştırılan tebligat ile Kızıl Bayrak'ın 2008/44 sayılı, 7 Kasım 2008 tarihli sayısı nedeniyle 1 ay süreyle yayınının durdurulduğu bildirildiği öğrenildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karara gerekçe olarak, ilgili sayıda yer alan Türkiye Komünist İşçi Partisi'nin yurtdışında gerçekleştirilen 10. yıl etkinliği haberi, bu etkinlikte yapılan konuşmalar ve etkinliğe gönderilen mesajların gösterildiği belirtildi.

Basına uygulanan baskılar giderek artıyor
Daha önceki yıllarda yine TKİP Kongresi haberi yayımladığı gerekçesiyle Kızıl Bayrak gazetesine toplatma ve yayınını durdurma kararı verilmişti. Kızıl Bayrak tarafından yapılan açıklamada, AKP iktidarı döneminde basına uygulanan baskı ve sansür politikası üzerinde duruldu. Açıklamada, son yıllarda "terör dalgası" estirildiğine değinilerek, devrimci ve muhalif basının da fazlasıyla hedef alındığı vurgulandı.

Açıklamada, "Burjuva basının ikiyüzlüce yaptığı sözde muhalefete dahi tahammül gösterilmeyerek basın yasakları olağanlaştı. Açık bir sansür olan basın yasakları ciddi bir tepki ile karşılanmadı. 2005'te yürürlüğe giren TCK da basın üzerinde ağır bir tahakküm yarattı" denildi. Açıklamada, "Örgüt propagandası", "askerlikten soğutma", "Türklüğe hakaret" gibi çok sayıda, basını doğrudan ilgilendiren maddeyi içeren TCK'da, suçun basın yoluyla işlenmesinin ağırlaştırıcı sebep olarak görüldüğü belirtildi.

Yasaklamalar dayanaksız
Son dönemde gündeme gelen bir dizi basın ve propaganda yasağına değinilen açıklamada, Kızıl Bayrak, Atılım, Yürüyüş, Devrimci Demokrasi, İşçi-Köylü gibi devrimci yayınların pek çok kez toplatma ve kapatma cezası aldığı ve büroların polis tarafından basıldığı, çalışanlar darp edilerek gözaltına alındığı ve tutuklandığı ifade edildi. Açıklamada, yayın durdurma saldırılarının son aylarda yeniden hız kazandığı vurgulanırken, Türkiye Komünist Partisi'nin "Yankee Go Home!" sloganlı afişi hakkında toplatma kararı verilmesi ve Hayat TV'nin yayının keyfi biçimde haftalarca ve üstelik hiçbir yasal dayanağı olmadan engellenmesi hatırlatıldı.

Açıklama, "burjuvazinin tüm saldırılarına karşı sözünü söylemekten geri durmadı, bundan böyle de durmayacaktır" denilerek, Kızıl Bayrak gazetesinin yayına devam etme kararlılığında olduğu vurgulandı.

BDSP yasaklamayı kınadı
Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) temsilcilikleri yasaklamayı açıklamalarla kınadı. Anadolu Yakası BDSP tarafından "Ne dağıtım tekellerinin karşı devrimci tutumu ne de burjuva mahkemelerinin yasallığı bizim sesimizi boğamaz. Kızıl Bayrak kendini ne yasal boşluktan var etti ne de en geniş olanaklar içinde..." denilirken, Kayseri BDSP "Sermaye devletinin gazetemiz Kızıl Bayrak'a ve diğer devrimci ve muhalif basına karşı uyguladığı baskılar, toplumun gerçekleri görmesi ve tepki göstermeye başlamasından duyulan korkunun bir ifadesidir" açıklamasında bulundu.