Kırıklar Cezaevi'nde öldüresiye şiddet

En son Engin Çeber’in dövülerek öldürüldüğü cezaevlerinde, devrimci tutsaklara yönelik saldırılar devam ediyor. Kırıklar F Tipi Cezaevi'nde iki tutuklu, jandarmalar tarafından öldüresiye dövüldü.

soL (HABER MEREZİ) İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir şubeleri, Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan İleri Kızılaltun ve Fehmi Çapan adlı tutukluların, jandarma saldırısına uğradığını duyurdu.

İleri Kızılaltun ve Fehmi Çapan, 3 Kasım 2008 günü hastaneye gitmek üzere bindirildikleri ring aracının içinde, daha sonra da cezaevinde askerler tarafından öldüresiye dövüldü. Çapan ve Kızılaltun, aynı şiddete, tedavi için götürüldükleri hastanede de maruz kaldı.

İHD ve ÇHD'nin Kızılaltun ve Çapan'ın anlatımlarına göre yaptığı açıklama şöyle:

Hastaneye gitmek üzere bindirildikleri ring aracının içinde bir üsteğmenin yönlendirdiği iki uzman çavuş ve 8-10 asker tarafından darp edilen mahpusların özellikle kafa bölgeleri hedeflenmiştir. Görüşmeyi yapan ÇHD üyesi avukatların da başın yüz ve üst kısımlarında tespit ettikleri çok sayıdaki darp izi, anlatımları doğrulamaktadır.

Ring aracında yere yatırılarak dövüldükten sonra, ayaklarından sürüklenerek, kafaları aracın demir merdivenlerine çarpacak şekilde araçtan indirilmişlerdir. Jandarma, Kızılaltun ve Çapan'ı ayaklarından sürüklemeye devam ederek arama noktasına getirmiş ve kamera olmayan bu bölümde tekrar dövmüştür.

Daha sonra Kızılaltun ve Çapan, jandarma tarafından ve yine sürüklenerek cezaevi girişinde bulunan x-ray cihazının önüne getirilerek oraya adeta atılmışlardır.

Bu muameleler sırasında tutukluların elleri kelepçelidir.

Aldığı darbeler sonucunda ÇAPAN baygınlık geçirmiştir.

Tüm bu süreçte özellikle kafalarına aldıkları darbeler nedeniyle
- İleri Kızılaltun'un yüzünün çeşitli yerlerinde morluklar, kafasında şişlikler oluştuğu,
- Fehmi Çapan'ın sol gözünün şiştiği, gözün hemen üstüne gelecek biçimde alın bölgesi ve kafasının üst tarafında bazı yerlerin açıldığı ve dikiş atılmış olduğu,
olaydan bir gün sonra kendilerini ziyaret eden avukatlar tarafından da görülmüştür.

Tedavileri yapılmıyor

Jandarmalar tarafından x-ray cihazının önünde bırakılan Kızılaltun ve Çapan, karga tulumba revire çıkartılmışlar, durumları "acil"e sevkleri yapılacak denli ciddi olmasına karşın üç saat boyunca ambulans beklemek zorunda bırakılmışlar, sonra da hastaneye sevk edilmişlerdir.

Gönderildikleri acil serviste ayrıntılı bir muayeneden geçirilmemiş, kafa filmleri çekilmemiş ve tedavileri yapılmadan cezaevine geri gönderilmişlerdir.

KIZILALTUN ve ÇAPAN, hastanede bulundukları sırada işkence görmüş oldukları halde tedavilerinin yapılmadığını çevredekilere anlatmaya çalışmışlardır. Ancak bu girişimleri önce ağızlarının koli bandıyla bantlanması, koli bandını söktüklerinde ise ağızlarına rulo halinde gazlı bez sokulması suretiyle engellenmeye çalışılmıştır.

Cezaevlerinde hücrelerine konulan tutuklular hakkında henüz herhangi bir adli rapor düzenlenmemiştir.