Kıdem tazminatı için ortak mücadele çağrısı

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, kıdem tazminatının kaldırılmasına ve emekçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmesine yönelik yapılması öngörülen yasal değişikliklere karşı İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu'nda “Kıdem Tazminatı Gasp Ediliyor” başlıklı bir forum düzenledi.

Çeşitli siyasi parti ve sendikalara mensup temsilcilerin ve avukatların katıldığı forumda, emekçilerin kıdem tazminatı hakkının AKP tarafından “kıdem tazminatı fonu” adı altında gaspedilmesi, bu müdahalenin AKP’nin esneklik politikalarından biri olduğu, bu hak kaybının önüne ancak emekçilerin örgütlü mücadelesiyle geçilebileceği konuları konuşuldu.

Forum açılışının ÇHD üyeleri tarafından yapılmasının ardından, Emek Partisi Temsilcisi, işçilerin bugün mevcut haklarının dahi farkında olmadıklarına, bu sebeple yapılmak istenen yasal değişikliğin işçilerin ne gibi haklarını ellerinin alınacağının onlara daha iyi ve kapsamlı biçimde anlatılması gerektiğine dikkat çekerek, katılımcıları bu müdahaleye örgütlü bir şekilde karşı çıkmaya çağırdı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) İşçi Dayanışma Merkezi avukatı, AKP’nin daha derin bir sömürü mekanizmasını ve çalışma yaşamını iç ve dış sermaye odaklarının talepleri doğrultusunda yeniden düzenlemeyi hedeflediğini vurguladı. Ulusal İstihdam Stratejisi’nde “Esnek çalışmanın yaygınlaştırılması”, “Geçici İstihdam Bürolarının faaliyete geçmesi”, “Bölgesel Asgari Ücret Uygulaması” gibi saldırı başlıklarının yanında bir de “Kıdem Tazminatı Fonu”nun yer almasının bu saldırının emekçilerin haklarına bütünsel bir müdahale olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Siyasetin dışına itilen, sadaka kültürü benimsetilen işçi sınıfının örgütsüzlüğünün patronların ve AKP’nin bu dönüşümü yaparken elini rahatlattığını belirten Avukat İrem Yirik, tüm bu müdahalelere ancak işçi sınıfının bütünlüklü ve örgütlü mücadelesi ile karşı durulabileceğini belirterek sözlerine son verdi.

Daha sonra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) temsilcisi, yine katılımcıları örgütlü mücadeleye çağırdı. Hava-İş Temsilcisi söz alarak 8 Ekim 2011 tarihinde Ankara’da yapılacak olan mitinge katılım çağrısı yaptı. Türk-İş Temsilcisi ise 1 Ekim 2011 tarihinde Galatasaray Lisesi önünde Türk-İş’e bağlı sendikaların bir eylem yapacağını belirtti. Oleyis Marmara Temsilcisi, bu süreçte Hak-İş’in kıdem tazminatı fonunun getirilmesine karşı çıkmadığını, sendikalı işçilerin ve sendika temsilcilerinin bu konuda yeteri kadar bilgilendrilmediğini belirtti. Eğitim-Sen 5 No'lu Şube, Tekstil-Sen, Tezkoop-İş, Emekli-Sen, Yeni Demokrat Sendikal Birlik Devrimci İşçi Komiteleri (DİK) ve Devrimci İşçi Partisi temsilcilerinin de katkıda bulunduğu forum, ÇHD’nin çağrısı ile Kıdem Tazminatı hakkının gaspına karşı bir platform oluşturmak için 10 Ekim 2011 tarihinde toplanma kararının verilmesi ile son buldu.

(soL - İstanbul)